Kezdőlap » Növények » Legényvirág

Legényvirág

Kelet-Afrikában őshonos, trópusi növény. Évelő, a kontyvirágfélék családjából származik. Lágyszárú, örökzöld, vaskos gyöktörzzsel, amelyben képes vizet tárolni, hogy aszályosabb időkben is életben maradjon.
Különleges alakú, szép fényes levelű, közöttük megbújva találhatóak a sárgás színű virágok. Egyszerű a gondozása, ezért nagyon népszerű szobanövény. Akár a másfél méteres magasságot is elérheti, ha megfelelő törődést kap.

Inkább félárnyékos helyen érzi jól magát, de sötétben is kiválóan fejlődik, a fényigénye nem nagy. Közvetlen napsütéstől óvjuk, mert a levelei könnyen megégnek. Az átlag szobahőmérséklet megfelelő neki, ez körülbelül 20 fok lehet. A huzatot viszont nem tűri, könnyen megfázik. A vízigénye sem nagy, a túlöntözéssel árthatunk a növénynek. Azt vesszük észre, hogy a levelei megsárgulnak, lehullanak, a gyökere pedig kirothad. Két öntözés között célszerű, ha megvárjuk, amíg a földje megszárad. A szárában és a gyökerében elegendő vizet tárol, a kiszáradásától nem kell félnünk. Kedveli a páradús levegőt, de a szárazabb sincs káros hatással rá. A nyári hónapokban tápoldatot kaphat, de csak kis mennyiséget igényel.
Szaporítás a leveleiről vagy a száráról lehetséges. Vágjunk le a növényről egy levelet, vagy a szárból egy kisebb darabot. Tegyük egy edénybe, amelyet előtte vizes homokkal töltöttünk meg. Figyeljünk arra, hogy mindig nedvesen legyen. Az edényt tegyük világos helyre. Körülbelül 1 év múlva kifejlődik a gumó, amely aztán leveleket ereszt, majd kibújik a felszínre. Ezután ültessük át egy nagyobb edénybe, lehetőleg jó minőségű virágföldbe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük