Kezdőlap » Hotel » Látogassunk el az Aggteleki Nemzeti Parkba

Látogassunk el az Aggteleki Nemzeti Parkba

Az Aggteleki Nemzeti Park hazánk 4. nemzeti parkja, ahol számos természeti szépség, látnivaló található. Ez a nemzeti park azért alakult meg, hogy megvédjék az itt található természetes értékeket, mint a karsztjelenségeket, az országszerte híres cseppkőbarlangokat, és persze az itt élő állatokat és növényvilágot.
Maga a park területe Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Sajó és a Hernád folyók között helyezkedik el, pontosan az Aggteleki-karszton, ahol többnyire alacsonyhegység, és dombság található. A környéken több olyan patak, és tó is van, amelyek már mondhatók látványosságnak, mivel a kialakításuk és helyezkedésük is egészen egyedülálló. Ilyen forrás például a Jósva, és a Telkes patak, tavak közül pedig, habár mesterséges, de mégis a legszebb a Tengerszem-tó, a Rakaca-víztározó, és a Ménes-völgyi halastó. Olyan tó is található a térségben, mely természetesen alakult ki, ilyen az Aggteleki-tó, és a Vörös-tó.

Természetesen a hely legnépszerűbb látványossága a híres Aggteleki Cseppkőbarlang, amelyet évente több ezren látogatnak meg. A Gömör-Tornai-karsztban, melynek része a nemzeti park is, összesen 1200 barlang található, amelyek közül hazánkban 273 fekszik, a barlangrendszer többi része pedig a szlovákiai területeken található. A cseppkőbarlang évente ad otthont olyan kulturális rendezvényeknek, mint a koncertek, és opera előadások.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén rengeteg védett, és fokozottan védett állatfaj található, összesen 413, ami annak köszönhető, hogy a környék ökoszisztémája miatt rengeteg állat megtalálja magának a megfelelő, zavartalan életkörülményeket. A helyi állatvilág legnépszerűbb fajai között megemlíthetjük a foltos szalamandrát, ami egyben a nemzeti park címerállata is. A második legnépszerűbb állat a térségben a hucul ló, ami alacsonyabb mint a hagyományos ló, de nagyobb mint egy póni. A nemzeti park területén vannak olyan védett területek, amelyek a turisták elől el vannak kerítve, hiszen ott természetes környezetben olyan állatok is élnek, mint például a vaddisznó, és a hiúz, melyek veszélyesek lehetnek az arra sétáló emberekre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Duisburg főbb szálláshelyei

Duisburg Németország vesztfáliai régiójában található, a Rajna és a Ruhr folyó között. Testvérvárosaként sokan Düssedorfot …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük