Kezdőlap » Látnivalók » Látnivalók Mükénia városában

Látnivalók Mükénia városában

Még szinte ma is beleborzong az ember, ha belegondol mindabba a botrányba és gyilkosságba, amit elkövetett itt az Atreusz család az ókorban. Ha nyugodt körülmények között szeretnék felidézni a híres múltat és ugyanígy szeretnék felfedezni a csodás romokat, érdemes korán érkezniük. A legfontosabb látnivalókat lássuk Mükénai területén.

Atreusz kincsesháza: Ez az első dolog, amit meg fognak pillantani az út bal oldalán, az első parkoló magasságában. Nem túl látványos, építészetileg mindamellett valóságos remekmű, melyet i.e. 1300-ban emeltek. Egy monumentális kapun keresztül léphetnek be, zárókövének súlya nincs messze a 120 tonnától. A 14,5 m átmérőjű és 13,2 m magas kaptár formájú belső terem arányaival és merész megoldásával kábít el. Az épületet 33 egymásra tett, koncentrikus, a felső zárókő felé folyamatosan szűkülő körsor alkotja. Bámulatos a kövek összeillesztése. Minden kétséget kizárólag az ásatások legérdekesebb épülete. A teremtől jobbra lévő kis terem feltehetőleg temetkezési célokra szolgált, ide zárhatták el a kincset, úgyhogy ha a kincs nyomára akarnak bukkanni, ne feledkezzenek el hozni zseblámpát.

Oroszlánkapu: A híres kapukat az ásatások második részén, az elsőtől 300 méterre találják. A jegyellenőrzés után kb. 50 méterre a baloldalon találnak egy kutat, ha kitikkadtak volna. Ez volt régebben a városkapu. A világ egyik leghíresebb szobra. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogyan tudták ezek a fej nélküli oroszlánok sérülés nélkül átvészelni a várost pusztító számos háborút. A kaput hihetetlen nagy kövekből épített fal veszi körül.

A palota: Az úgynevezett király úton, a dombtetőre vezető kis köves úton találják. A valamikori épület igen sok kárt szenvedett, azonban még mindig látványos. A hatalmas térről káprázatos kilátás nyílik a meredek völgyre és a lenti városfalra.

Érdekes, hogy a sok lerombolt épület mégis mennyire visszaadja azt az életérzést, amit az ókorban élhettek az emberek itt. A múlt itt is felidézhető, mint megannyi görög látnivaló esetében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük