Kezdőlap » Hotel » Látnivalók Liverpoolban

Látnivalók Liverpoolban

Liverpool városa Anglia északnyugati részén helyezkedik el, a Merseyside régióban, a Mersey folyó torkolatánál. A város fekvését tekintve dombos területre épült, melynek legmagasabb pontja az Everton domb, mely tengerszint felett 70 méter magasan található. A város mellett található a Liverpool öböl, és az Ír-tenger, csupán 5 mérföldre van a központtól. Liverpool az ország 5. legnépesebb települése, csak a városban 440 ezren élnek, a vonzáskörzetében pedig közel millióan. Az ismert kikötőváros nemzetközi hírű kulturális város is egyben, és nemcsak a könnyűzenéjéről, hanem a sportéletéről is híres.

Az egész városban számos építészeti örökség, és hivatalos adatok szerint legalább 2500 műemlék található, melyeknek a nagy része védettség alatt áll. Westminster után Anglia ezen városában található a legtöbb köztéri szobor, London után pedig itt található a legtöbb bejegyzett látnivaló. Liverpoolban rengeteg György korabeli épület található, több mint az erről híres Bath-ban, így akármerre sétálunk a városban, néhány méterenként biztosan találunk majd valamilyen látványosságot.

Külön említést érdemel a szintén világörökségi listán szereplő liverpooli kikötő, és vízpart, legfőképpen a dokkok, melyek közül a leghíresebb az Albert Dokk, mely a világ első zárt, tűzvédelemmel ellátott dokk-, és raktárépület együttese. Itt található három múzeum is, a Merseyside Tengerészeti Múzeum, a Tate Liverpool, és a Liverpooli élet Múzeum. A Three Graces, vagyis a három grácia épületek a Pier Head mögött találhatók, ezek képviselik igazán a várost: a Royal Liver Building, melynek a kupoláján található Liverpool szimbólumállata, a Liver Bird, a Cunard Building, és a Port of Liverpool Building.

A város vallási sokszínűségének köszönhetően Liverpoolban nagyon sokféle egyházi épületet találunk, megannyi templomot, katedrálist, zsinagógát és mecsetet. A helyi híres épületek közé tartozik még a Kulturális negyedben található William Brown Könyvtár, a Liverpool Világmúzeum, és a Walker Art Gallery. A legszebb neoklasszicista épület a St. George’s Hall is a közelben van, melyben gyakran rendeznek koncerteket, de tőle nem messze található a Wellington emlékmű és a Seble szökőkút. Híres még a Victoria Building az óratornyával, és a Vörös téglás egyetem is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vír szigete

Horvátországban, Zadartól összesen 25 kilométerre található Vír szigete, amely Dalmácia északnyugati részén helyezkedik el. Ez …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük