Kezdőlap » Betegségek » Laktózérzékenység: mely termékek tartalmaznak tejcukrot?

Laktózérzékenység: mely termékek tartalmaznak tejcukrot?

A tejcukor-érzékenység oka, hogy a szervezet nem elegendő mennyiségben, vagy egyáltalán nem állítja elő a tejcukor (laktóz) bontásához szükséges laktáz enzimet, így a tejtermékek fogyasztása emésztőrendszeri panaszokat: hasmenést, felfúvódást, hányingert okoz.

A laktóz alapesetben az összes tejtermékben megtalálható. A laktózérzékenység súlyosságától függ, hogy melyiket, és milyen mennyiségben fogyaszthatjuk. A laktóztartalom a feldolgozás, és az érési folyamat függvényében változik. A kemény sajtok, például a gouda, a hosszabb ideig tartó érlelés következtében alig tartalmaznak laktózt: enyhébb tejcukor-érzékenység esetén problémamentesen fogyaszthatóak. A joghurt, és az egyéb savanyú tejkészítmények 100 grammonként körülbelül három-négy gramm laktózt tartalmaznak, azonban a szervezet számára a tejsavbaktériumoknak köszönhetően könnyebben emészthetőek. Vigyázat: a kész, vagy félkész élelmiszerek, termékek, mint a zacskós levesek, vagy például a kolbász is tartalmazhatnak laktózt. A tejcukrot a megfelelő állag, szín, és íz elérése érdekében adják az ételekhez. Az összetevők listáján feltüntetett tejcukor, tejsavó, tejsavópor, vagy tejszín egyaránt laktóztartalmat jelez. Minél hátrébb találhatóak a tejszármazékok a felsorolásban, annál alacsonyabb a termék laktóztartalma. A gyártók nem kötelesek pontosan feltüntetni, mennyi laktózt tartalmaznak az élelmiszerek.

A laktózmentes termékek megfelelő választást jelenthetnek súlyosabb laktózérzékenység esetén is. A tejcukor már alkotóelemeire bontva található meg ezekben az élelmiszerekben, tejtermékekben, így nem okoz emésztési problémákat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük