Kezdőlap » Betegségek » Laktáz: a tejcukorbontó enzim

Laktáz: a tejcukorbontó enzim

A laktáz a vékonybélben választódik ki, a tejcukor emésztésében játszik szerepet: glükózra és galaktózra bontja. Ahhoz, hogy az anyatejben található tejcukrot meg tudják emészteni, a csecsemőknek nagy mennyiségű laktázra van szükségük. Azonban, amikor már nem az anyatej a fő táplálékforrás, a laktáztermelés csökken. A legtöbb embernél bizonyos mértékben megmarad a vékonybél laktázt előállító képessége, így felnőttkorban is meg tudják emészteni a tejtermékeket – egy részüknél azonban a laktáztermelés megszűnik. Az utóbbi években ismerték fel a szakértők a tejcukorérzékenység jelentős szerepét a gyomor-, és bélrendszeri problémák kialakulásában.
A laktózintolerancia előfordulása a különböző régiókban rendkívül eltérő lehet. Ázsiában és Afrikában például a lakosság 80-95%-a nem képes megemészteni a tejcukrot. Észak-Európában ez az arány 10-15% körül van. A kutatók szerint a felnőttkori laktózintolerancia a természetesnek mondható, régebb óta fennálló jelenség, a laktáztermelés megmaradása később alakult ki. Az emberiség története során egyre nagyobb szerepet kapott a szarvasmarhák tartása, bizonyos földrajzi régiókban élő emberek tejet kezdtek fogyasztani, és tejtermékeket állítottak elő. Ezzel összefüggésben alakult ki egyes népcsoportoknál a megnövekedett laktáztermelés felnőttkorban, ami öröklött formában a következő generációknál is kialakult. A laktózintolerancia tehát nem betegség, hanem számos népcsoport “normál állapota”.
Egyre gyakrabban diagnosztizálnak laktózintoleranciát az európai országokban is. Ennek oka lehet a széleskörűbb egészségügyi tájékoztatás, és hogy a tejcukorérzékenység egyre nagyobb figyelmet kap. Azoknál a pácienseknél, akik esetleg évekig tisztázatlan eredetű gyomor-, és bélrendszeri panaszokat tapasztaltak, gyakran áll laktózérzékenység a háttérben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük