Kezdőlap » Esküvő » Lakodalom

Lakodalom

A hivatalos, anyakönyvvezető előtt történő házasságkötés utáni, vacsorával, zenével összekötött mulatság a lakodalom. Ennek a múlt század első felében még meghatározott menete volt, amitől eltérni, főleg falvakban, nagy megbotránkozást keltett. Napjainkra a régi szabályok elavultak, szükségtelenné váltak, viszont helyettük újak nem alakultak ki, így meglehetősen nehéz hivatásos esküvőszervező nélkül megfelelően levezényelni a szertartást és az utána következő mulatságot. Ami fix pont maradt ma is, az a hivatalos ceremónia, bár itt is találhatóak változások, főleg a helyszín kiválasztása tekintetében.

Ami sokat változott, az a helyszínre történő eljutás, a régi “nászmenet”, – amikor gyalogosan, zenészek kíséretében vonult az ifjú pár és a vendégsereg a templomba – ez ma az esetek nagy többségében autóval történik, így a zenészek kísérete elmarad és elmarad az utcán bámészkodók étellel, itallal történő kínálása is. Az esketés utáni vacsora helyszíne ma már nem valamelyik családnál, hanem vendéglátó helyen van, ahol a családtagok, ismerősök helyett hivatásos pincérek szolgálják fel az ételeket.

Itt nagy általánosságban már a vőfély szerepe is elvész, nem hangzanak el a hagyományos kínáló versek, nehezebb az itt ismerkedő két család között jó hangulatot teremteni, amihez régen a vicces formában előadott ételismertetések nagyban hozzájárultak, éppúgy, mint az élőzene. A zenével kapcsolatban külön nehézségként mutatkozik, hogy a lakodalomban több korosztály is képviselteti magát és meglehetősen nehéz közös nevezőre hozni az idősebbek és fiatalabbak igényeit.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nászajándék – mit vegyek?

Egy esküvői meghívás mindig öröm, hiszen olyan eseményre invitálnak, amelyet az ifjú pár kiemelkedően jól …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük