Kezdőlap » Betegségek » Lábszárfekély

Lábszárfekély

A lábszárfekély egy olyan klinikai tünet, amelynek a hátterében különböző kóreredet áll. Ez egy szövethiány, melyet a vénás keringési zavar talaján kialakult patológiás elváltozások okoztak. Vagy a felületes vénás rendszerből, vagy a mélyvénás rendszerből indul ki. Emiatt több formája is létezik.
Az izom, valamint az ízületi pumpa a funkciózavar miatt nem képes a megfelelő vénaszakaszon a vénás nyomás csökkentésére.
Amikor járkálunk és a függőleges testtartás, valamint a gravitáció miatt megemelkedett vénás nyomás redukciója nem következik be, azt billentyűelégtelenségnek nevezzük.

A lábszárfekély tünetei a visszértágulat, a vénás elzáródás, embólia, vagyis az érelzáródás, ami egy a vérbe jutott anyag miatt következik be, például egy vérrög, légbuborék, vagy egy zsírszemcse. Tünetei még a végtagfáradtság, a nehézláb-érzés, ödéma képződés, bőrhőmérséklet különbség, valamint az aszimmetrikus alsó végtagok.

Bármelyiket észleljük, azonnal a kezelőorvoshoz kell fordulni, aki javasolhatja az érsebészeti műtéti beavatkozást, de ha ez nem jöhet szóba, akkor a vénás eredetű fekély bázisterápiájára lesz szükség.
Ha a fekély erősen váladékozik, valamint lepedékes, akkor jó nedvszívó képességű, aktív szenet is tartalmazó sebkötözőre lesz szükség, valamint sebhintőporra. Váladékozó és fertőző sebnél általános fertőtlenítő hatású készítménnyel fertőtlenítjük, majd utána kötözzük be az orvos által előírt sebkötözővel.

Nagyon fontos, hogy a sebet mindig tartsuk tisztán, és ne tegyük ki a fertőzés veszélyének.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen betegségek állhatnak a szokatlanul sűrű hasfájás mögött?

Szinte az a legsűrűbben előforduló fájdalom, amit nagyon sok minden kiválthat, nem minden esetben betegség …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük