Kezdőlap » Növények » Kúszó filodendron

Kúszó filodendron

Közép-Amerikából származó kúszónövény. Rendkívül gyorsan növekszik, igénytelen, a gondozása igen egyszerű. Szára egész hosszúra megnő, a levelei fényes, zöld, szív alakúak. Egyszerű szobanövény, de nagyon szép dísze lehet a lakásunknak. Eredeti hazájában az erdőkben él, talajszinten, de gyorsan növekvő, erős szárával egészen a fák tetejéig képes felkapaszkodni. A neve is erre utal: „fákat szerető”.
A lakásban tartott növények is rendkívül gyorsan nőnek, évente akár egy métert is. A levelei 10-15 centiméteresek, a fiatalabbak bronzos színben pompáznak. Akár egy rácsra is felfuttathatjuk, és saját ízlésünknek megfelelően formálhatjuk, alakíthatjuk a növényünket. Ha függőkosár mellett döntünk, akkor csodálatos látványban lesz részünk.

Gondozása igen egyszerű, nagyon alkalmazkodó. Szobahőmérsékleten jól érzi magát, egész évben megfelel neki a 15-25 fokos hőmérséklet. Mindegy, hogy napos vagy árnyékos, mindenhol jól érzi magát. Az erős, közvetlen napfénytől viszont óvjuk.

Van egy aktívabb növekedési időszaka, ez tavaszról-őszig terjed. Ilyenkor több locsolást igényel, a földjét mindig tartsuk nedvesen, de ne hagyjuk állni rajta a vizet. A szárazságot jobban tűri, mint a túlöntözést. A téli időszakban hagyjuk kissé megszáradni a földjét két öntözés között. A megfelelő páratartalmat permetezéssel biztosítsuk számára, lehetőség szerint esővízzel.

A hajtásokat érdemes visszavagdosni, különben elburjánzik. A már megszáradt leveleket és egyéb növényi részeket is rendszeresen távolítsuk el.
Az átültetésre kora tavasszal kerítsünk sort, de csak akkor, ha kinőtte a cserepet. Az agyagos, vagy tőzeges talajt kedveli.
A szaporítása dugványozással történik. A június környéke a legalkalmasabb idő erre. Leveles hajtásokat vágjunk le a növényünkről, és vízben gyökereztessük. Amikor kigyökeresedett, ültessük cserépbe, és lehetőség szerint a szabadban neveljük ugyanolyan módon, mint az idősebb növényeket. Így jobban megerősödnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük