Kezdőlap » Növények » Kurkuma

Kurkuma

Európa és Amerika konyháiban viszonylag új, de Indiában, ahonnan származik évezredek óta fogyasztják a kurkumát. A kurkuma gyógyító tulajdonságai miatt előkelő helyet foglal el, használják májvédőként, emésztésre, lázra, ízületi panaszokra. Úgy vélték, megtisztítja az egész testet. Kínában szintén, mint a máj gyógyítóját ismerték, azonkívül használták még vérzés csillapításra, hólyag betegségeire, menstruációs panaszokra.

Az ókori görögök nem szenteltek nagy figyelmet a kurkumának, ahogy közeli rokonának a gyömbérnek sem. Ők narancssárga festéket készítettek belőle.
Az 1870-es években azt vették észre vegyészek, hogy a narancs színű, őrölt kurkumagyökér színét vörösre változtatja lúgos vegyületek hatására. Ez a felismerés segítette kifejleszteni a „kurkumapapírt”. A 19. század végén aztán elterjedt a lúgos kémhatás ellenőrzésére a laboratóriumokban, egészen addig, míg helyét a lakmuszpapír át nem vette.

India után lassan máshol is gyógynövényként kezdtek tekinteni a kurkumára. Napjainkban már kezdik hatásosságát több betegséggel szemben felismerni. Antibakteriális hatása révén, mint sok más fűszernövény, a kurkuma késlelteti az ételek megromlását. Használhatjuk sebfertőzések megelőzésére. Ehhez a megtisztított sebet hintsük be kurkumával és kössük be. Mivel stimulálja az epe működését, segíti az emésztést. Állatkísérletek bizonyították májvédő hatását és a szív védelmében is hasznos. Vizsgálatok sorozata kimutatta, hogy az ízületi gyulladások esetén is hatásos.

Felmerült a lehetőség, hogy rákellenes hatással is rendkelezik a növény, mivel a limfómás tumorsejtek növekedését gátolja.
Készítsünk kurkumából emésztésserkentő és ízületi gyulladást csökkentő főzetet. Keverjünk el egy csésze meleg tejben 1 teáskanálnyi kurkumaport és naponta legfeljebb 3 alkalommal igyunk.. Ezzel az itallal segíthetjük májműködésünket és javíthatjuk szívünk egészségi állapotát.
Az ajánlott dózis fogyasztása biztonságos, de akiknek véralvadási problémájuk van, beszéljenek kezelő orvosukkal. Ne adjunk kicsi gyermekeknek kurkumát, ne fogyasszanak terhes nők, és azok sem akik gyermeket szeretnének.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük