Kezdőlap » Családi élet » Különélés vagy válás gyermek szemmel

Különélés vagy válás gyermek szemmel

Mindenki boldog, gondtalan életre vágyik, mégis akadnak családok ahol a problémák megoldását nem tudják együtt megbeszélni, megoldani. A felnőttek is igen nehezen élik meg és nem könnyű döntést hozni, hogy otthon, egy lakásban, de különszobába éljenek párjuktól vagy költözzenek széjjel. Legtöbbször ezt a helyzetet a gyermekek viselik a legnehezebben.

Nagyon nehéz olyan otthonban élni , ahol a szülők sosem simogatják, sosem csókolják meg egymást Nem könnyű magyarázatot találni arra sem, hogy miért alszik anya más szobába, mint apa. A gyermek érzi, hogy valami baj van. Akaratlanul is meghallja a vitákat és lehet, hogy nem érti , mégis szomorú lesz ettől, sokat sírhat emiatt.

Nem könnyű hallani a vádaskodásokat, esetleg a késő esti veszekedéseket, amit nem ért meg és a gyermek magát kezdheti el okolni, hogy ő miatta történik mindez! Talán úgy érzi semmi mást nem kíván csak hogy hagyják abba a veszekedést szülei, legyen újra béke . De végül a gyermek maga jut arra a következtetésre, hogy az egyetlen megoldás ha a szülők elhagyják egymást. Mégis ilyenkor összezavarodik, megretten, mivel eddig megszokott élete látszólag felborul. A legtöbben átélik mindezt: nem érzi magát biztonságban, fél , azzal a szülővel kell együtt élnie, akit kevésbé szeret. Aggódik, hogy egy szülő nem tudja úgy gondját viselni mint kettő. Nyugtalanítja, hogy ugyanúgy szeretik – e a szülők , mint eddig. Ezek természetes aggodalmak, de ahogy az idő halad rájön, hogy a legtöbb félelem alaptalan volt és könnyebben túl van rajtuk, mint gondolta volna. Nem kell szégyellni a csonka családot, mert rájön, hogy apa és anya külön – külön boldogabbak , mint együtt. Az otthoni légkör sokkal békésebb, jobban tud összpontosítani a tanulásra, a barátok újra elmehetnek hozzá.
Az is megeshet, hogy egyáltalán nem él át ilyen megrendítő élményeket, lehet hogy nem esik kétségbe. Az is teljesen normális, ha közönyös, végül a válással nem is történik eget rengető változás. Ugyanabban a házban élsz tovább, ugyanúgy láthatod mind a két szülőt, és végül magyarázatot is kapsz a helyzetre.

A gyerekek mindkét szülő iránt szeretetet, hűséget éreznek, ezért a szülők ne egymás ellen játsszák ki őket, mert az nagyon nagy fájdalmat okozhat mindenkinek. Ha elválnak , akkor is látogatni kell a gyermekeket, mert ez így tisztességes !

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan hozza össze a családot egy közös program?

Sajnos a mai rohanó világban egyre kevesebb időnk jut a munka, a háztartás vezetés és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük