Kezdőlap » Betegségek » Krupp betegség

Krupp betegség

A Krupp betegség, másik ismert nevén Laryngitis, a régen oly sok pici kis áldozatot követelő betegségnek, a torokgyíknak az újkori változata. Ez a betegség a csecsemők és kisgyermekek betegsége inkább. Lehet felnőtt kórban is, de akkor már nem életveszélyes. Most már, ha időben viszik orvoshoz a kis beteget az életveszély nem áll fenn. A betegség hirtelen fellépő, ugatással járó köhögés, amely általában a hajnali órákban kezdődik. A szülőt megijeszti milyen hangon köhög az ő picinye!

Ez a betegség a gégefedő bedagadásával jár, ezért adja a pici az ugató jellegű hangot, mert szűkül a gége, és a levegő nem tud normálisan áramolni. Amint tapasztalva a hajnali ugató köhögés, azonnal, mentőt hívni, nem orvost! Mivel, bármikor össze szűkülhet a gégefedő annyira, hogy a beteg nem kap levegőt. Ebben az esetben azonnali gége metszést alkalmaznak. Ezt csak mentőben vagy kórházban lehetséges. A telefonban érdemes bemondani, ugató jellegű köhögés, mert abból rögtön tudják, életveszély van és mentőorvos megy a kis betegért.

Addig míg a mentő ki nem ér, a kis beteget nyugtatni kell, mert a ha ideges akkor nehezebben kap levegőt. Érdemes ablakot kinyitni, vagy fürdőszobába csukott ajtónál vizet engedni a kádba, hogy párás levegő legyen. Ilyenkor Kalcium adása javasolt azonnal, és allergia elleni gyógyszer, mint pl: Fenistil csepp. Ezek segítenek addig amíg az orvosi segítség kiér. Ez a betegség amilyen hirtelen jön, általában gyorsan is gyógyul. A betegség ősszel és tavasszal lép fel a kora hajnali órákban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan viseljük el a nehéz napokat?

Minden nőnél másként jelentkeznek a tünetek. Valójában egészségünk egyik alap eleme, mégis a velejáró hatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük