Kezdőlap » Növények » Kroton, a csodacserje

Kroton, a csodacserje

A trópusokról származó dísznövény, őshazája India, Srí Lanka, Malajzia. Örökzöld, rendkívül mutatós, kedvelt szobanövény. A kutyatejfélék családjába tartozik.
A levelei sokszínűsége adja a csodálatos látványát, nem véletlenül vívta ki a csodacserje elnevezést. Feltűnően tarka, számtalan alakzatban és méretben megjelenő levelei igen változatossá teszik a növényt. A fiatalabb levelek zöldek, majd idővel átváltanak a sárga, narancssárga, piros és bordó árnyalataiba. Bőrszerűen fényesek, ami tovább emeli a különleges látványt. Évről-évre új fajták jelennek meg, formában, kinézetben, úgymint sima, hullámos szélű, vagy a tölgyfa leveleire emlékeztető. Vigyáznunk kell arra, hogy mindig megfelelő mennyiségű fény érje, és melegben tartsuk, különben a levelei elszíntelenednek. Virága igen jelentéktelen, és csak ritkán nyílik. Mivel trópusi növény, ezért nagyon fontos, hogy 20 fok körüli meleget, és a párás levegőt biztosítsunk számára. Megfelelő gondozás mellett formás bokorrá nevelhetjük, és szép egészséges cserjénk lesz. A lakás világos, melegebb helyén helyezzük el, egyenletes hőmérsékletet biztosítva számára. Nagyon érzékeny növény, könnyen megfázik. Onnan tudhatjuk, hogy nem kap elegendő fényt, ha a levelei zöldek maradnak, és nem színesednek be. A nyári hónapokban több nedvességet kíván, télen csökkenthetjük a vízmennyiséget. Kétévente átültethetjük, ilyenkor elég egyszer tápoldatot adni a vizéhez. A túl száraz levegő is árthat neki, ezért a fűtési időszakban rendszeresen permetezzük a leveleit.
Szaporítása hajtásdugványról történik. A levágott dugványt tegyük meleg vízbe, és meleg helyen gyökereztessük ki. A gyökere könnyen törik, ezért nagyon óvatosan ültessük el egy cserépbe, és az igényeinek megfelelően, rendszeres locsolással, melegben tartással és párásítással neveljük tovább.
Tejnedve mérgező, ha bőrünkkel érintkezik, azonnal mossunk kezet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szarvasgomba

A szarvasgomba vagy régiesen trifla igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az íze semmihez sem hasonlítható. Olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük