Kezdőlap » Betegségek » Krónikus migrén fogalma

Krónikus migrén fogalma

A migrén és fejfájás közötti különbség az, hogy az előbbi jelentősen erősebb, általában hányással és erős rosszulléttel, látászavarral kísért állapot. Egyszerűbb, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókra ritkán reagál a beteg, fájdalmai nem múlnak el. egy migrénes roham általában 6 -72 óráig is tarthat.
A migrénes rohamok gyakoriságának halmozódása esetén krónikus migrén alakulhat ki. Krónikus migrénes az a beteg, akinél a fejfájás egy hónapon belül 15 vagy annál több napon jelentkezik. A kezdetben tompa, féloldali fejfájás erős, lüktető egész fejre szétterjedve alakul át.
Nagyon fontos a részletes kivizsgálás ez esetben, meg kell nézni , valóban migrénről vagy tenziós típusú fejfájásról van e szó. Érdemes fejfájási naplót vezetni, ahol napra és órára leírva pontosítani kell a fájdalom menetét, változásait, ezáltal következtethetünk az előzményekre és a kiváltó okokra.
Érdekes tény, hogy a migrénes betegek neurológus orvoshoz fordulva sokszor csak receptre kapható triptán származékú gyógyszereket szednek. Gyakran az egy hónapon belül 10 alkalmat meghaladó triptán tartalmú gyógyszer okozza a krónikus migrén kialakulását, ördögi kört kialakítva ezzel a beteg számára.
Ilyenkor más hatóanyagú gyógyszerre kell váltani , és elhagyni a triptánokat. Fontos a migrénes beteg életmódjának megfigyelése, a kiváltó okok keresése. Ha például étkezés vagy mozgáshiány okozza a problémát, elhagyhatók azok az élelmiszerek, amikre a beteg migrénnel reagál. A sportosabb életmód is csökkentheti a migrének kialakulását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük