Kezdőlap » Betegségek » Krónikus beteg vagy?Te hogyan adózol?

Krónikus beteg vagy?Te hogyan adózol?

Sokunknak a haja is égnek áll, ha egy társalgás kapcsán az adózás,vagy a NAV szóba kerül.
“Nem tudjuk, nem értjük, sok és ismeretlen a jogszabály ,nem a mi nyelvünkön íródott”

Ezért aztán alkalmazottként az éves adóbevallást a legszívesebben a munkáltatónkra bízzuk “ők értenek hozzá” alapon.
Valóban.Ők értenek hozzá.
De vajon tudják-e azt, hogy az adott dolgozójuknak milyen adókedvezmények járnak?
Lakáshitel, életbiztosítás, gyerek után járó… ezek talán a legközismertebb adócsökkentő tételek,melyeket szinte mindenki fel tud sorolni.
De ki tudja felsorolni, hogy mely betegségek után jár adókedvezmény és vajon az milyen összegű?
Ó, hogy betegség miatt is jár?
Ki gondolta.
Pedig jár!

A betegségek után járó személyi kedvezményt a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 40. §, adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 49. § (3) bekezdése tárgyalja. Ez alapján a súlyos fogyatékosnak minősülő személy kaphat személyi kedvezményt.
Súlyos fogyatékosnak az minősül, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségekben szenved és/vagy rokkantsági járadékra jogosult.
Ezen jogosultságok felülvizsgálata illetve eldöntése nem az adóhatóság feladata, ezeket a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. ( XII. 29.) Kormányrendelet, illetve a vonatkozó minősítéseket, kapcsolódó igazolásokat a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet határozza meg.
Személyi kedvezményhez juthatunk a teljesség igénye nélkül például vakság , nagyfokú csökkent-látás, csökkent-hallás, végtaghiány ill. végtagbénulás vagy -deformitás , nagyér-betegségek, izomsorvadással járó betegségek, vérképzőszervi daganatok, mentális betegségek, vendégnyílással járó megbetegedések, felszívódási zavarral járó emésztőrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, krónikus veselégtelenség, szív- és szívbillentyű-megbetegedések miatt.
A kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást a beteget gondozó szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa , vagy az ő ajánlása alapján a beteg háziorvosa állíthatja ki. A betegség, illetve fogyatékosság megállapítására is szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa jogosult.
A kiállított igazolásnak tartalmazza a beteg személyazonosító adatait, lakóhelyét, adóazonosító jelét, az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát, a betegség véglegességének illetve ideiglenességének megállapítását és az igazolást kiállító személy aláírását.
A kedvezmény mértéke a jogosultság kezdő napjának hónapjától az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg,jelenleg havi 5075 Ft.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük