Kezdőlap » Növények » Krizantém

Krizantém

A Halottak napja közeledtével egyre több helyen találkozhatunk a virágárusoknál, áruházakban a cserepekbe ültetett krizantémokkal, amiket nálunk nagyon sokan temetővirágnak neveznek.

A krizantém az északi mérsékelt égövről származik, általában rövid ideig virágzó növény. Közepesen világos, hűvös helyen érzi jól magát. Szereti a nedvességet, szabadföldi és szobai változatban is kapható. A cserepes növényeket növekedésgátló szerekkel alacsony, tömör változatban állítják elő. Amennyiben túlélik a cserepes korszakot és kiültetésre kerülnek szabad földbe, visszanyerik eredeti magasságukat, ami nagyjából 90-120 centiméter.

A nagyobb virágfej elérése érdekében ki kell csipkedni a bimbók nagy részét és száranként egyet célszerű meghagyni. A krizantémok nagyon sok típusban és alakban léteznek. Illatos, karéjos, sötétzöld levelekkel rendelkeznek, rövid szárakkal, melyeknek a csúcsán jelentkeznek a virágok. Vannak telt, félig telt vagy egyszerű virágúak, tűszirmúak, “pókvirágúak” esetleg szellőrózsaszerű virágzattal rendelkezők. Színeik alapvetően a fehér, krémszínű, sárga, rózsaszín, piros, vörös és ezek keverékei.

Tudni kell a krizantémokról, hogy a termesztése nagy hozzáértést és olyan termesztési technikát követel meg, ami a műkedvelő kertészek lehetőségeit meghaladja, így csak olyanoknak ajánlott az eladásra való előállításuk, akiknek megvan az ehhez szükséges elméleti és gyakorlati tudásuk, valamint megfelelő tárgyi eszközeik, fóliasátruk, esetleg üvegház.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük