Kezdőlap » Családi élet » Kritizál a gyerekem

Kritizál a gyerekem

Gyakran esnek abba a hibába a szülők, hogy kamaszodó gyermeküket úgy kezelik mint mikor még aprócska, mindenben szüleiktől függő volt. Nem tartanak lépést a gyermek azon fejlődésével, hogy önálló személyiséggé fejlődik, neki is véleménye lesz bizonyos dolgokról, helyzetekről, kialakul sajátos értékrendje ami nem feltétlenül egyezik meg a szülőkével. Ebben az időszakban számtalan olyan élethelyzetbe kerülhetnek a szülők amikor elvárják gyermeküktől, hogy teljesen alárendelje magát a felnőttek gondolkodásmódjának és ne véleményezze viselkedésüket, de leginkább szüleiket ne kritizálja.

Ne feledkezzen meg senki arról, hogy mindenki ugyanezen a fejlődési szakaszon ment keresztül, minden felnőtt ugyanezt az utat járta és ők sem értettek egyet mindig az akkori felnőttekkel, szüleikkel. A különbség csak ott van, hogy korábban szigorúbb neveltetésben részesültek a gyerekek és ha volt is véleményük – mert biztosan volt – azt inkább magukban tartották. De ez még nem jelenti azt, hogy különbek lettek volna a mai kamaszoknál vagy a fejlődés másképp zajlott volna le bennük.

Érdemes tehát fokozatosan alkalmazkodni az egyre növekvő, és egyre inkább a világra nyíló szemű gyerekekhez. El kell fogadni, hogy ők egy külön személyiséggé fejlődött egyének akiknek joguk van másképp gondolkodni mint szüleik, ennek kinyilvánítására pedig – természetesen a megfelelő módon – lehetőséget kell adnunk. A szülők is hajlamosak megsértődni ha gyermekük őket kritizálják pedig akár építő jellegű is lehetne, hiszen ki is ismerhetné jobban őket mint az aki születése óta velük él, és úgymond a foguk fehérjét látja felmenőinek. Sosem ismerjük meg az igazi énjüket ha folyton elnyomjuk őket és rájuk akarunk erőszakolni egy olyan énképet amit nem éreznek igazán a magukénak.

Kezeljük egyenrangú partnerként gyermekeinket. Inkább érvekkel alátámasztva vitassuk meg nézetkülönbségeinket mintsem azzal zárjunk le, hogy “Befejezted?”. Ha például azt el tudjuk fogadni, hogy a gyerek nem szereti a borsófőzeléket, akkor miért ne tudnánk azt is elfogadni, hogy esetleg valami nem tetszik neki bennünk? Csak azért, mert sértve érezzük magunkat? Gondolkodjunk csak el egy kicsit! Mindenki őszinteségre próbálja nevelni gyermekét és amikor a gyerek őszintén véleményez minket akkor megtoroljuk. Ez a viselkedés ellentmondásos nevelési módszereinkkel. Akkor most őszinte legyen a gyerek vagy inkább hazugságot akarunk tőle hallani pusztán azért, hogy simogassák lelkünket a szavai? Sok kamasz nem szeret szüleivel együtt elmenni sehova mert “ciki” neki a szülő jelenléte. Meglehet, e mögött a szülő viselkedése az oka melyet a kamasz nem jó néven vesz, de megemlíteni nem akarja mert tudja, akkor a szülő égtelen haragra gerjed és csak ő húzza a rövidebbet.

Tehát kedves felnőttek! Nem mindig a gyerekben keresendő az esetleges veszekedés oka, nézzünk egy kicsit mélyebben magunkba és tekintsünk gyermekeinkre úgy, mint egyenrangú partnerre és hagyjuk kibontakozni valódi személyiségüket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan küzdjük le a féltékenységet?

A féltékenység szinte minden egyes embert életében jelentkezik, van akinél állandóan jelen van és van …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük