Kezdőlap » Növények » Közismert fűszernövények

Közismert fűszernövények

Ahogy korunk fejlődik megváltoznak konyhai fűszerek divatja is. Mint tudjuk a mértékkel használt fűszer jó hatással lehetnek étvágyunkra és serkentik az emésztést. Három régi klasszikus fűszernövényt szeretnék bemutatni nektek.

Citromfű(Melissa officinalis)
Az ajakos virágú növények közé tartozik. Szinte mindenhol a földön megtalálható. Volt idő mikor sokáig elfeledett növények közé tartozott. Ám mára újra divatba jött,még ha sokan gyógynövényként is ismerik. Olaszorágban igen elterjedt étel ízesítő a vermutot ízesítik vele. A növénynek jellegzetes friss citrom illata van, ezért sokszor salátákhoz használják fel .Nem ritka azonban hogy a saláták mellet a gyümölcsleveseket is ízesíti. Néhány sztár séf pikáns ételekhez is használja mondjuk vadhús elkészítéséhez .Kellemes illata pont ellensúlyozza a vadhús illatát.

Zsálya(Salvia officinalis)
Közép Európában őshonos de mára már ugyan úgy mint a citromfű mindenhol megtalálható. A középkor óta használt fűszer illetve gyógynövény. Régen nagyon ismert volt majd később titkos növényként feledésbe merült. Legtöbbször szárított formában fordul elő. Tésztákhoz és májpástétomokhoz használják. Az erős aromájú növények közé tartozik. De szinte minden fűszernövénnyel tálalható egy asztalon. Az erős aroma ellenére más fűszer növényekkel tökéletes párost alkot. Pl:szerecsen dió,rozmaring,iszoppal, majorannával. Több fajtája is létezik a trópusokon. Az egyik faja az inkákhoz hoz kapcsolható akik szent virágként tisztelték. Másik faja pedig az indiánok vezethető vissza .Az indiánoknál hallucinogén(érzéki csalódást) keltő anyaga miatt a látnokon vagy a varázslok növényeként volt ismert. A hiedelmek szerint a túlvilággal és a természet felettivel való kommunikációban segített. Mind az inkák mind az indiánok nagy titkokban tartották a növény létezését.

Kakukkfű(Thymus vulgaris)
A földközi tenger nyugati peremvidékén őshonos növény. Ö is az ajakos fajhoz tartozik. A francia konyha elismert fűszernövénye. Különleges kámforos illata van. Az ókori egyiptomiak és a görögök is sok mindenre használták sajtok húsok ízesítéséhez. Nem volt ritka eset azonban hogy a bor ízesítéséhez is használták. Emésztést elősegítő hatásai vannak. Nagyon zsíros húsos ételeknél(pecsenye kacsa) segít be indítani az emésztést .Ma már a gyógyszer iparban használják.PL:fogkrémekhez és szájvizekhez

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért épp teával oltsuk a szomjunkat?

A tudósok felfigyeltek arra, hogy a teaszertartást gyakorló japán nők milyen magas életkort érnek el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük