Kezdőlap » Betegségek » Középfülgyulladás

Középfülgyulladás

Legtöbbször a garatűri fertőzés terjed át a fülkürtőn a középfülre. Ilyenkor fülfájás, átmeneti hallásromlás észlelhető.

Felszökik a láz, a dobhártya vörössége és duzzanata jellemző. Előfordulhat még a dobhártya átszakadása és gennyürülés a fülön át. Bizonyos családokban az ilyen fülfolyás gyakoribb, valószínűleg a fokozott érzékenység, a gyulladásos hajlam miatt. Nagyon nagy fájdalommal is járhat! Megesik mégis, hogy a beteg nem megy orvoshoz és a dobhártya magától átfúródik és megindul a gyógyulás. Célszerűbb azonban orvoshoz fordulni, aki átszúrja, / p a r a c e n t r á l j a / a dobhártyát, szabad utat biztosítva ezáltal a genny lefolyásának. A szúrt nyílás hamar begyógyul, a spontán áttörés után viszont esetleg végleges nyílás maradhat a dobhártyán. Akár spontán nyílik meg, akár átszúrják a dobhártyát, a kiürülő váladékot gyakran cserélt, száraz vattával fel kell szívatni.
Régebben a csecsemő és gyermekkorban gyakran terjedt rá a gyulladásos folyamat a a csecsemőnyúlvány üregeire.

Ezt viszont csak műtéti beavatkozással lehetett végezni. Az antibiotikum kezelése óta a csecsemőnyúlvány – gyulladás és műtét ritkább !
A minduntalan visszatérő gyulladás vagy fülfolyás miatt feltétlenül orr – fül – gége szakorvosi vizsgálat szükséges.

Gyakran az orrgaratmandula eltávolítása vagy orrműtétek, a fülkűrt rendszeres átfúvása elejét veszi a gyulladás visszatértének. Az idült gyulladás nem teljesen közömbös a hallás szempontjából sem, mert a hallócsontok pusztulása hallásromlással jár! Forduljunk inkább szakemberhez és vegyük elejét időben a gyulladásnak, mert lehet, hogy a korai felismerés által csak egy kis antibiotikum szedése, helyre állítja vagy megállítja a folyamatot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük