Kezdőlap » Betegségek » Korunk népbetegsége: A cukorbetegség

Korunk népbetegsége: A cukorbetegség

A cukorbetegség, vagy más néven diabétesz modern korunk egyik leggyakoribb népbetegségének számít. Napjainkban a lakosság 8-10%-át érinti, így Magyarországon körülbelül 850.000-re tehető a regisztrált cukorbetegek száma. Viszont a valóságban ennek majdnem a duplája azok száma, kiknél a betegség még tünetmentes, vagy nem régiben alakult ki. így a betegségben valóban szenvedők száma az 1-1,5 milliót is elérheti!!
A cukorbetegségnek több típusa ismert. Megkülönböztetünk 1-es és 2-es típusú, valamint terhességi (gesztációs) diabéteszt.

Az 1-es típusú, vagy fiatalkori diabétesz az összes megbetegedés 5-10%-ában jelentkezik egy autoimmun kórfolyamat következtében, a hasnyálmirigy inzulintermelése megszűnik és a szervezet képtelen megbirkózni a bevitt cukor mennyiségével. Általában gyermekkorban jelentkezik, 2 hónapos kortól 9-10 éves korral bezárólag. A betegek normál testsúlyúak, és egy élethosszig tartó inzulinkezelést tesz szükségessé, melyet injekciós formában kell a betegeknek adagolniuk.

A 2-es típusú, vagy időskori diabétesz jóval gyakoribb, az inzulintermelés általában nem áll le, de a sejtek nem érzékenyek az inzulinra, így az nem képes kellő hatást kifejteni. Leggyakoribb kiváltó oka a helytelen táplálkozás és életmód. Manapság az elhízás egyre fiatalabb korra tolódása miatt a 2-es típusú diabétesz is hamarabb, nemritkán fiatal felnőttkorban jelentkezik. 2-es típusú diabétesz leggyakoribb kiváltó okai az elhízás, stresszes, vagy mozgásszegény életmód, ha a beteg kórelőzményei között szerepel szív- és érrendszeri betegség vagy magas vérnyomás. A 2-es típusú diabétesz kezelése nem inzulinnal történik, hanem főként sürgős életmódváltás alkalmazásával, mely magába foglalja az étrendi és fizikai aktivitásra vonatkozó előírásokat, emellett gyógyszeres kezelés alkalmazása is szükséges lehet. A 2-es típusú cukorbetegség sem gyógyítható, kialakulása után a beteget élete végéig elkíséri, de az orvosi előírásokat követve és betartva a tünetek minimálisra csökkenthetők.

A terhességi, vagy gesztációs cukorbetegség némileg különbözik az előző kettő betegségtől. Legfőbb különbség az, hogy csupán átmeneti, a terhesség első harmadában jelentkezik, és annak a végéig tart. A terhes nők hormonháztartása felborulhat, túlsúlyba kerülhetnek azok a hormonok, melyek növelik a vércukorszintet. A méhlepény is termelhet olyan anyagokat, melyek egyfelől akadályozzák az inzulint hatásának kifejtésében, másfelől közvetlenül lebontják azt. Mindemellett a terhes nőknek fokozott igényük van az édességekre, csokoládékra. A cukros ételek fogyasztása a és az inzulintermelés hibás működése okozhat diabéteszes tüneteket. A magzat megszületésével a tünetek általában megszűnnek, de mind az anyán, mind a magzaton egészségkárosodást okozhatnak.

A cukorbetegség tüneteit vércukorméréssel, vérvétellel és vizeletvizsgálattal állapíthatjuk meg. A cukorbetegség klasszikus tünetei közé tartozik a rendkívül magas vércukorszint 25-30 mmol/l (A normális éhgyomri vércukorszint 6 mmol/l alatti és evés után 120 perccel nem haladja meg a 8 mmol/l-t), a fokozott folyadékfogyasztás, megnövekedett vizeletürítés és fogyás. Időnként fáradtság, hányinger, hányás, homályos látás, visszatérő, nehezen gyógyuló infekciók. Sok esetben -elsősorban a 2-es típusú diabétesz- lehet tünetmentes és sokszor a diagnózis csak egy elszenvedett szövődmény -pl. szívinfarktus, stroke- kapcsán derül ki.

Bár a diabétesz veszélyes betegség, a megfelelő kezelések, az egészséges életmód és a rendszeres vércukormérés igénybevételével a cukorbetegek is teljes értékű életet élhetnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük