Kezdőlap » Betegségek » Korunk féleleme a meddőség

Korunk féleleme a meddőség

Sok pár attól szenved, hogy a nemkívánatos gyermek születése ellene hogyan védekezzen. Mondhatni, ez a természetesebb. Minél többen vagyunk azonban, akik ismernek párokat, akik azért küzdenek, hogy valami módon kisbabájuk születhessen, és átélhessék az anyaság és apaság örömeit.

Akik nem voltak ilyen helyzetben, vagy ez ismeretlen terület számukra, el sem tudják képzelni, mennyi vesződséggel, fájdalommal, félelemmel jár a procedúra.

De mit is értünk valójában meddőség alatt? Nos, akkor beszélünk meddőségről, ha fogamzásgátlás nélkül – rendszeres nemi élet mellett – másfél, két év alatt sem jön létre a terhesség. Ha a párok közül mindkét fél egészséges, átlagosan fél éven belül jelentkezik a terhesség a párok 75%-ánál. Van azonban 5%, amikor egyáltalán nem lehet tudni, miért nem jön létre a várandósság akár két év intenzív párkapcsolat ellenére sem.
A nyilvánvaló okok közül legismertebbek a szervi rendellenességek, gyulladások, vagy hormonális zavarok.

A két nemnél azonban kissé eltérőek az okok:

Nőknél:

 • fejlődési rendellenességek ( méh, petefészek, petevezetők eltérő fejlődése)
 • szervi eltérések ( elzáródott petevezeték)
 • baktériumok okozta gyulladások ( felfázások sorozata)
 • nemi betegségek
 • hormonális zavarok ( igen gyakori az agyalapi mirigy által termelt tejelválasztást serkentő hormon, a prolaktin túltermelődése. Ha magasabb a tesztoszteron szint, vagy kevés a tüszőérést irányító hormon, kevés a sárgatest-hormon, esetleg alul vagy túltermelődik a pajzsmirigy hormon. Magas cukorszint is okozhat gondokat, amikor kialakul egy rejtett inzulinrezisztencia.
 • PCOS: azok a nők, akiket érint, bizonyára tudják, hogy a policisztás ováriumról van szó, ahol nincs tüszőérés, így a petesejt nem tud kiszabadulni az ováriumból. Sokan az étkezés megváltoztatásával próbálnak segíteni rajta, de mindig segít ez sem.
 • endometriózis: az egyik leggyakoribb oka a meddőségnek. A hasüregben sok olyan kisebb sziget található, amelyek szöveti szerkezete a méh nyálkahártyájával hasonló. A fájdalmas menstruáció során leválik a nyálkahártya, és nemcsak a hüvely felé távozik, amúgy normális útjában, hanem szétterjed a hasüreg felé a petevezetékeken keresztül. Ez okozza a z endometriózist.
 • kromoszóma-rendellenességek, melyek során a nemi szervek csökevényesen alakulnak ki, vagy kevert nemiség alakul ki.

Férfiak:

 • szervi problémák, leggyakoribb oka, hogy gyermekkorban nem száll le a here, vagy éppen heresorvadás alakul ki, esetleg dülmirigy túltengés
 • sperma mennyisége, minősége, száma, lassúsága
 • hormonális zavarok – Mindkét nemnél előforduló ok lehet, ha immunológiai problémáról van szó, olyan is lehetséges, amikor a spermium ellenanyagot termel, mert összeférhetetlen a két fő vércsoport, esetleg szóba jöhetnek genetikai problémák.

Akkor indokolt egy kivizsgálás meddőség témában, ha két év rendszeres nemi élet után, védekezés nélkül nem jön létre terhesség, a nő betöltötte a 35 évet, a férfi a 45 évet, ha sorozatos vetélésben volt része a pár női tagjának, vagy ha valamelyik félnek volt már gyermektelen kapcsolata.

Első körben a háziorvost vagy közvetlenül a nőgyógyászt kell felkeresni, utána következnek majd a tisztázó egyéb irányú vizsgálatok.

Az lenne a cél, ha gyermekvállalás előtt bátorságot gyűjtenének a párok, különösen a férfiak, akik ódzkodnak az orvosi vizsgálattól, és közösen elmennének még tervezés előtt egy kivizsgálásra. Ha baj van, előbb kiderülne, és sok későbbi vádaskodás és egyéb probléma kiküszöbölhető lenne vele.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük