Kezdőlap » Betegségek » Kóros fogyás

Kóros fogyás

Ha bármiféle különösebb ok nélkül hirtelen sokat veszítünk a testsúlyunkból, és hirtelen lefogyunk, az okát feltétlenül ki kell deríteni, ugyanis a kóros fogyás komoly tüneti jelenség, nem szabad könnyedén venni és oda kell figyelni rá.
Különféle okai lehetnek a kóros fogyásnak, előfordulhat, hogy a máj, gyomor, hasnyálmirigy vagy a bél megbetegedése okozza, vagy úgynevezett táplálékhasznosítási zavar áll a betegség hátterében. A rosszindulatú daganatok, a fertőző betegségek és a lelki megrázkódtatások is okozhatnak jelentős testsúlycsökkenést. Az alkoholizmus is hirtelen testsúlycsökkenést okozhat, ugyanis a mértéktelen alkoholfogyasztás előrehaladott állapotában a szervezet ellenálló képessége csökken a betegségekkel szemben. Serdülő lányoknál a hirtelen történő hormonváltozások, és az ebből eredő súlyos pszichés megterhelés is testsúlycsökkenést válthat ki.

A kóros fogyás hátterében állhat szalagféreg fertőzés is, melyet egy parazita okoz, amely a bélrendszerben élősködik, és a betegség jellemzője, hogy a betegnek jó étvágya van, de emellett a testsúlya folyamatosan csökken. Vérképzőszervi megbetegedés is okozhatja a drasztikus súlycsökkenést, ebben az esetben a fogyást fáradtság és esetenként apró bevérzések is kísérik. A pajzsmirigy működési zavarai is fogyáshoz vezethetnek, ugyanis ez a betegség akkor jelentkezik, ha a pajzsmirigy működése hirtelen fokozódik, ezért a szervezet az összes zsírtartalékát felhasználja. Cukorbetegség is okozhat hirtelen súlycsökkenést, elsősorban a fiataloknál. Súlycsökkenést válthatnak ki a tumorok, különféle fertőzések, pszichoszomatikus megbetegedések, a gyomor záróizmának görcse vagy szűkülete illetve az időskori szellemi hanyatlás.

A saját magunk megnyugtatása érdekében mindenképpen forduljunk mihamarabb orvoshoz, hogy a kóros fogyás okát minél hamarabb megtalálják és kezelni tudják.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A pszichoterápia szerepe a bulimia gyógyításában

A megfelelő pszichológiai kezelés elengedhetetlen szerepet játszik a bulimiában szenvedő betegek tartós gyógyításában. Az evési …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük