Kezdőlap » Internet » Korlátozás szerte a világban

Korlátozás szerte a világban

A Föld lakosságának nagy része talán egyet ért abban, hogy az internet korlátozása igenis fontos dolog. Gondoljunk bele abba, hogy a kiskorúak mennyi olyan internetes tartalomra bukkannak rá nap, mint nap, amik nem nekik valók, akár a koruk miatt, akár a tartalmuk vagy komolyságuk miatt. De ezzel egyetemben az internet korlátozása nem szabad, hogy akármilyen más alapvető emberi jog gyakorlását gátolja, nehezítse, esetleg teljes egészében megakadályozza. Joga van mindenkinek a szabad véleménynyilvánításhoz, a szólásszabadsághoz és ahhoz, hogy megfelelő módon tájékoztatva legyen a saját országában és a világban történt eseményekről is.

A világ legtöbb államában természetes dolog az, hogy állásfoglalásukat, nézeteiket szabadon megoszthatják az emberek másokkal, s mindezt minden kötöttség és kötelezettség nélkül tehetik. De vannak olyan nemzetek, melyekben ez csak egy illúzió. Franciaországban létrejött a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi szervezet, mely a sajtószabadságért küzd.48 Minden évben értékeli az országokon belüli cenzúrázás mértékét és magát a sajtószabadságot is. A szervezet két kategóriába sorolja a korlátozás mértéke szerint az egyes országokat. Így van az „Internet ellenségei” csoport – 12 országgal, például: Bahrein, Észak-Korea, Fehéroroszország, Irán, Kína, Kuba, Vietnám, stb. – valamint a „Megfigyelés alatt” lévő államok csoportja – 14 ország, köztük: Ausztrália, Dél-Korea, Egyiptom, Franciaország, Malajzia, Oroszország, Thaiföld, Tunézia, stb. A következőkben néhány ilyen országról lesz szó.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan találjunk az interneten külföldi levelezőtársakat?

Az internet rendkívül hasznos dolog, ha figyelünk veszélyeire akkor biztonságosan juthatunk róla információkhoz, szórakozhatunk vagy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük