Kezdőlap » Divat és szépség » Kontaktlencse

Kontaktlencse

Ezt a „láthatatlan üveget” például a színészek kedveli.
Eredetileg üvegből vagy műanyagból (akrilátból) készült tapadó kagylókat használtak, ezek azonban nem voltak alkalmasak az állandó viselésre.
A kontaktlencsék a könnyfolyadék alkotta finom filmen úsznak. Ráfekszenek a pupillákra, nem kell őket, mint azelőtt a szemhéj alá illeszteni. A lencséket plexiüvegből vagy valamilyen rokon anyagból préselték és csiszolták. Manapság szilikonhidrogél kontaktlencsék készülnek, ami több napon és éjszakán át hordható.
Kizárólag orvos állapíthatja meg, hogy az ön szeme alkalmas e kontaktlencse viselésére.
A lencse viselőjének arckarakterét nem változtatja meg. Meg vannak azonban a maga veszélyei is. Feltétlenül beszélje meg orvosával.

Vannak lágy és kemény kontaktlencsék.
A lencséket távol vagy közellátásra használják, de itt is vannak olyan lencsék, mint a szemüvegnél a multifokális szemüveg, a működési elve ugyan az.
Manapság már vannak színes kontaktlencsék is, de ezek inkább az esztétikumot támogatják, hosszabb használata nem javasolt.

A kontaktlencse felhelyezésénél nagyon ügyeljünk a kéz tisztaságára, emellett legyen egy „látható” szemüvegünk is, mert a kontaktlencse sérülésekor ez jó szolgálatot tehet.
A kontaktlencsék még sokáig nem fogják felváltani a szemüveget. A szemüveg ugyanis nem csak egyre praktikusabb lett, hanem a divattal is halad. Ismeretlen jótevőnk találmánya lehetségessé tette a szem optikai korrekcióját. Ezzel a szemüveg kultúrtényezővé vált, ez pedig kötelez.
Ha tehát szemüveget csináltatunk, ne a táskánkban hordjuk, hanem a szemünkön.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aminosavak: segíthetnek meggátolni a bőr öregedését?

Az aminosavak fiatalító hatással vannak a bőrünkre. Ha az étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmazza őket – …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük