Kezdőlap » Egészséges életmód » Könnyed mozgásformák – testi lelki harmónia

Könnyed mozgásformák – testi lelki harmónia

Mozogni kell! Ez tény. Kifogásunk sem lehet, hiszen mára számtalan mozgásformát fejlesztettek ki, melyek közül mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb állót, tekintetbe véve fizikai teherbírását, beállítottságát.
Nem mindenki szeret versenyszerűen sportolni. Az olyan népszerű aerobik sem való mindenkinek, hiszen sokan nem rendelkeznek megfelelő állóképességgel ehhez a mozgásformához.

Mit tehet tehát az, aki vágyik az izmok átmozgatására, de inkább egy nyugodt edzés keretében képzelné el mindezt?

Az egyik megoldás lehet a Pilates. Fő célja a helyes testtartás kidolgozása és az izmok harmonikus kidolgozása. A Pilates nagy hangsúlyt fektet a medence tájéki-, illetve a hasizmokra, sőt a haránt izomzatra is. A gyakorlatok nagy része a talajon történik, s mindvégig nagyon fontos a helyes légzéstechnika! Rendszeres Pilates-edzésekkel növelhetjük hajlékonyságunkat, erősítjük a törzset, fejlesztjük a koordinációs képességet illetve megteremthetjük az ideális testi-lelki harmóniát.

Egy másik lehetőség a Jóga, ezen belül is a Hatha jóga. Az összes jóga-típusról elmondhatjuk, hogy nem csak egy mozgásforma, hanem életfilozófia is. Aki komolyan változtatni szeretne és egy egészségesebb életformára szeretne váltani, a legideálisabb választás számára a jógázás. Ügyeljünk arra, hogy tanult oktatót válasszunk. Legjobb, ha olyan jóga mester óráira látogatunk, aki nem csak sportként tekint a jógára, hanem életformáját is ezen irányzatnak megfelelően alakítja. Bár a jóga igen könnyűnek tűnhet egy külső szemlélő számára, valójában azonban itt is kemény izommunkáról van szó. Mint bármely más edzésformánál, itt is fennáll a sérülés veszélye, ha valaki nem megfelelően, nem kellő vigyázatossággal végzi a mozdulatokat. A Hatha-jóga 13-14 éves kortól bárkinek ajánlott, kiváló edzésforma az ülőmunkát végzőknek. Szintén előtérbe kerül a test, a lélek és a szellem harmóniájára való törekvés. Az óra légzéstechnikák gyakorlásával kezdődik, befelé fordulással, a test teljes ellazításával. Ezután következhetnek az ászanák, azaz testtartások, melyek teljes testünket átmozgatják. Az óra végén ismét relaxáció, meditáció következik, s úgy érezhetjük teljesen kicserélődtünk.

Egészségünk megőrzése érdekében mindenképpen érdemes egy vagy akár több mozgásformát választani, s azt rendszeresen gyakorolni, ha tehetjük, akkor minden nap!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért is érdemes édesburgonyát enni?

Az édesburgonya sok szempontból hasznos és egészséges növény. Sokféle formában, színben jellemző és széles körben …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük