Kezdőlap » Családi élet » Konfliktusok a házasságban

Konfliktusok a házasságban

A házasságot megelőző időszakban a házasulandó felek általában jól megismerik egymást. Legalább is mindegyik fél a szebbik oldalát mutatja, s próbálja elhitetni a másikkal a személyiségének hitelességét. Bár vannak árulkodó jelek, amiket nem igazán értünk, de úgy gondoljuk, majd megoldja az idő.

Ebből adódóan mondhatjuk, hogy ha létrejön a házasság, az nem állandó állapot, hanem folyamatosan változó kapcsolat. Ennek a kapcsolatnak van fejlődése és elmélyülése, vagyis van konfliktusa, ami az egymáshoz való alkalmazkodás során megy végbe.

Az egymással való összecsiszolódás folyamán a családi harmónia csiszolókövei a konfliktusok. Mondhatjuk, hogy a konfliktus természetes dolog, a mindennapi életünk velejárója. Úton, útfélen tapasztaljuk, hogy az együttlét során létre jön olyan helyzet, amikor az egyik fél magatartása a másik szándékainak megvalósítását megnehezíti. Az összetartozás megerősödése gyakran azáltal jön létre, hogy a házastársak az ellentéteiket kölcsönös megelégedéssel megoldják.

A házastársi kapcsolatok sikeressége nem a konfliktusok gyakoriságán, hanem inkább a megoldási módján múlik. A konfliktust kerülő magatartás, a sérelmek eltűrése, elviselése, nem mindig eredményez harmonikus házasságot, együttélést.

Pontosan a kapcsolaton belüli tartós feszültség egyik legfontosabb oka, a problémák megoldatlansága, a negatív érzések felhalmozódása. Nem jó az, ha a „családi béke” érdekében az egyik fél nem jelzi a sérelmeit a másik félnek. Nem jó az, ha mindenben elnézők vagyunk, ha nem akarunk minden apróságból problémát csinálni.
Ha a sérelmek elraktározódnak, csak gyűlnek a negatív érzelmek, a felek nem szólnak semmit és csak őrizgetik a problémáikat, az könnyen felboríthat mindent.

A felhalmozódott sérelmek, feszültségek egy egészen apró kis ok miatt is robbanáshoz vezethetnek. Az ilyen helyzetben nem mindig sikerül tisztán látni, és elterelődik a figyelem a valódi okokról. A lényeg elsikkad, nem kerül megoldásra, és ez elvezethet a házasság felbontásához.

Megelőzése érdekében, mindig kezeljük a felmerült konfliktust a helyén, az adott időben. Ez segíti a harmonikus házasság kialakulását, és megtartását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Idős apuka, egészséges gyerek?

A nőknek nem szabad túlságosan későn gyermeket világra hozni, a férfiak ezzel szemben akár 60 …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük