Kóma

A kóma görög szó, jelentése “mély álom”. Az orvoslásban a kóma a tudatzavar egyik fajtája, mély öntudatlansággal járó állapot, amely akár napokig, hetekig is fennállhat. Ha az agyműködés valamilyen anyagcserezavar, mérgezés, fertőzés, oxigénhiány, vérzés vagy vérellátási zavar, daganat, sérülés során károsodik, a beteg mély, eszméletlen állapotba kerül, nem ébreszthető. Saját reflexei, érző reflexei nem válthatók ki, az ingerekre nem reagál, szemét nem nyitja. Csak az alapvető, életfontosságú funkciói, zsigeri reflexei működnek. A kóma számos súlyos megbetegedés végső állapota.

A kóma a tünetek alapján könnyen felismerhető, ugyanis a szem zárt, a beteg nem ébreszthető, fájdalomra nem reagál, reflexkiesése van és jellegzetes lehelete van, a kóma oka viszont gyakran csak hosszas vizsgálatok során deríthető fel. A kóma hátterében gyakran a központi idegrendszer valamilyen elváltozása, például agyérelzáródás, agyvérzés, agydaganat, agyhártya- vagy agyvelőgyulladás, koponyasérülés, agysérülés áll.

Cukorbetegség esetén beszélhetünk cukros kómáról, amikor a diabétesz következtében kialakuló tartósan magas vagy alacsony vércukorszint és anyagcserezavar kómát okozhat. A pajzsmirigy betegségei is okozhatnak kómát, miszerint a pajzsmirigy túlműködése toxikus kómát okozhat, az elégtelen működése szintén anyagcserezavart és kómát idézhet elő, illetve a mellékpajzsmirigy megbetegedése növeli a vér kalciumszintjét és szintén kómát okozhat. A máj betegsége esetén beszélhetünk májkómáról, amikor a súlyos májkárosodás és májműködési zavar kómát idézhet elő. Veseelégtelenség esetén is kialakulhat kóma, amikor a súlyos veseműködési zavarok során a szervezetben mérgező anyagcseretermékek halmozódhatnak fel, így a mérgezés ez esetben kómát okozhat.
Fontos, hogy a kómás beteghez azonnal mentőt kell hívni, és az orvost feltétlenül tájékoztatni kell a beteg betegségeiről, gyógyszereléséről.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kankó

Kórokozója a gonokokkusz, legtöbbször a húgy utak nyálkahártyáján vált ki gennyes gyulladást. Rendszerint a húgycső …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük