Kezdőlap » Látnivalók » Kolozsvár

Kolozsvár

Kolozs megye székvárosa, régi város, az óvárral már a XII. században létezett. Valószínű, hogy a kolozsi sóbányához vezető útvonal biztosítására építették a földvárat, amely aztán ispáni székhely is lett.
Kolozsvár óvárosában felsorolhatatlanul sok középkori és újkori műemlék, értékes épület van.
A Főtéren áll a Szent Mihály plébánia templom, a mely a XIV-XVI. Századokban épült, kezdetben gótikus, majd reneszánsz stílusban. A templom előtt áll Mátyás király hatalmas lovas szobra.

Gyakorlatilag a Főtéren minden épület műemlék. A legimpozánsabb a Bánffy-palota, ma képtár, de az idők során sok híre ember megfordult benne. Koncertezett itt Liszt Ferenc, járt ott Ferenc-József császár stb. a Főtér sarkán lévő Rhédey-palotában tartották az első magyar nyelvű színházi előadást 1792-ben. a Lábasház (Jósika-ház sokáig Nemzeti Kaszinó volt. A Teleky-ház, a katolikus plébánia épülete vagy a Wolphard-Kakas ház a legrégebbiek közé tartoznak a Főtér házai közül. Újabb, az egykori New York, ma Continentál kávéház és szálloda, ahol szintén sok híres ember megfordult.

A Főtérből nyíló egyik kis utcában található Mátyás király egykori szülőháza. Útban Buda felé itt szállt meg Szilágyi Erzsébet, s ekkor: 1443.március 23-án született Hunyadi Mátyás. A közelében van a Szarvas-ház, amelyben 1557-ben Bocskai István erdélyi fejedelem született.
A Farkas utcában található a volt minorita templom. Számos jeles erdélyi személy van ide eltemetve. Műemlék orgonája nagyon széphangzású, ezért gyakran tartanak itt orgonakoncerteket. A templom előtt áll Sárkányölő Szent György lovas szobrának a másolata. ( Az eredeti a prágai várban van).

Ebben az utcában található a Biasini- szálloda, ahol a nászúton lévő Petőfi és hitvese megszállt.
Közel van ide a Házsongárdi temető, ahová majdnem félezer éve temetkeznek a kolozsváriak.
Számos híres, ismert ember nyugszik itt. a teljesség igénye nélkül: Remenyik Sándor, Brassai Sámuel, Dsida Jenő, Szenczi Molnár Albert, Kriza János, Apáczai Csere János, id. és ifj. Xantus János és még sorolhatnánk.
Erről a temetőről külön fejezetet lehetne írni
A mai Kolozsvár nagyon fontos egyetemi központ, tíznél több egyeteme-főiskolája van, a legismertebb a Babes-Bolyai Tudományegyetem.
Erdélyi utunk során ne hagyjuk ki ezt a történelmi emlékekben gazdag várost.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért nézzük meg Tiahuanaco-t?

Tiahuanaco a Titicaca-tótól mintegy 15 kilométerre található. Műemlékei és szobrai nagy érdeklődést keltettek a régészek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük