Kezdőlap » Látnivalók » Kolozsvár látnivalói

Kolozsvár látnivalói

Kolozsvár.  A város Erdély szívében, az erdélyi kulturális és irodalmi élet központja. A város, amely épp olyan magyar, mint határunkon belül elhelyezkedő társai, a hely, mely életet adott Mátyás királyunknak, valamint történelmünk számos nagy alakjának.

Minden magyar embernek érdemes lenne élete során legalább egyszer ellátogatnia ide. Megnézhetné a Bánffy-palotát vagy Mátyás király lovas szobrát, gyönyörködhetne a Kakasos templomban, vagy éppen a Fellegvárban.

Íme, néhány kihagyhatatlan látnivaló, ezeket mindenképp meg kell néznünk, ha Kolozsváron járunk.

Bánnfy-Palota

A Bánffy-palota a barokk kor egyik legjelentősebb, legszebb, legművészibb kivitelezésű építészeti műremeke Erdélyben. Az épületet a híres építész, Johann Eberhard Baumann tervezte. Ma művészeti múzeum található benne, ahol számos román és magyar származású művész alkotását tekinthetjük meg.

Fellegvár

Az építményt osztrák parancsra tervezte Giovanni Murando Visconti, olasz származású építész. Stratégiai szempontból fontos volt, könnyen beláthatták a völgyet, így mindenféle fenyegetést előre láthattak. A vár egészen 1944-ig viszonylag ép és sértetlen maradt, azonban ekkor lebombázták. Megmaradt része ma is látogatható.

Kolozsmonostori-apátság

Ez volt Erdély első bencés kolostora, építésére I. Béla királyunk adott engedélyt, még oklevél-kibocsátási jogot is kapott. Évszázadokig volt a római katolikus egyház legfőbb erdélyi bástyája, majd a görög katolikusok, végül pedig az ortodoxok (ők törvénytelenül) kaparintották meg. Végül az épület a rendszerváltás után visszakerült a római katolikus egyház kezébe, és megkezdődött a templom restaurálása.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük