Kezdőlap » Látnivalók » Kölni dóm

Kölni dóm

Köln egy nagyváros – egy millióan lakják. Rómaiak alapították, Németország egyik legrégebbi városa. A karnevál idején a legjobb idelátogatni. Számos zajos, furcsa figurába botolhatunk, miközben német sörökkel telítjük gyomrunkat. Általában mindenkinek a dóm az első, ami beugrik a városról, jogosan, hiszen egy lenyűgöző, impozáns épület.

A dóm Köln gótikus szimbóluma, a középkori építészet gyöngyszeme. A tornyok 157 méterükkel magasodnak a város épületei felé és uralják a látképet. A világ egyik legnagyobb gótikus katedrálisa.

Gazdagon díszített. Alaprajza tökéletesen szabályos. A kórusról nyílnak a kápolnák. Káprázatos vitrázs ablakai ámulatba ejtőek. A legrégebbi ezek közül 1260-ban készült. 11 darabból áll a harang együttese, mely Németország legnagyobbika. Itt található a világ legnagyobb működő harangja, mely a Dicke Pitter nevet viseli.

Népszerű úti cél, évente 6 millió turista látogatja meg a dómot.
Itt található az ún. Gero-kereszt, mely a román kort megelőző idők vallási szobrászatának ékes eleme. 1,87 centi magas és 1,66 centi széles és tölgyből faragták.
A II. világháború megviselte a várost, de a dóm kisebb sérülésekkel megúszta.

A Szent András templom szintén gótikus remek és érdemes megtekinteni, ha Kölnben járunk. Mellettük még találhatóak román stílusban felhúzott templomok is. Ilyen a Szent Gereon templom.
A kultúra szerelmesei temérdek színház kínálatából szemezgethetnek. A modern építészet keveredik a város utcáin a letűnt korok bájával. Gyalogosan, akár sötétedés után érdemes felfedezni a várost.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Útban Jeruzsálem felé

Utunk során elhaladunk Gezer romjai mellett. A város Vespasianus hadjáratai alatt teljesen elpusztult. Az ásatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük