Kezdőlap » Egészséges életmód » Koleszterinszegény táplálkozás

Koleszterinszegény táplálkozás

A koleszterinszintünk a táplálkozástól is függ. A magas koleszterinszinttel rendelkezők számára ajánlott a koleszterinben szegény étkezés. Az, hogy elegendő-e a táplálkozási szokásokon változtatni a koleszterinszint csökkentéséhez, többek közt a megemelkedett értékek pontos okától függ. Ezenkívül különbözőképpen reagálunk az élelmiszerekben található koleszterinre, tehát nem lehet egyértelműen meghatározni, mekkora sikert várhatunk a koleszterinszegény táplálkozástól. Ha a koleszterinszint az öröklött hajlamok miatt magas, a táplálkozás kevésbé befolyásolja – ebben az esetben elképzelhető, hogy az orvos gyógyszereket javasol a kezelésre.
A táplálkozással felvett zsírok egyénenként változó hatással vannak a koleszterinszintre. A koleszterinszegény táplálkozás csak akkor válik be, ha erősen korlátozzuk az állati eredetű zsiradékok fogyasztását.
Az élelmiszerekben található zsírok lehetnek telített, egyszeresen telítetlen vagy többszörösen telítetlen zsírok. Ha elsősorban egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat fogyasztunk, ez általában a telített zsírfogyasztás arányának csökkenésével jár. A pozitív hatás: a máj több LDL-koleszterin (a “rossz koleszterin”) felvételére lesz képes a vérkeringésből. A vérben található LDL-koleszterin aránya csökken.
Az állati eredetű zsírok nagy mennyiségben tartalmaznak koleszterint és telített zsírsavakat. Igyekezzünk elkerülni őket, és válasszunk növényi eredetű zsiradékokat: ezek többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak megtalálhatóak a növényi és az állati eredetű zsiradékokban is.
Az ideális arány, ha a táplálkozással felvett zsír fele egyszeresen telítetlen zsírokból, a másik része egyenlő arányban többszörösen telítetlen,és telített zsírokból áll. A koleszterinszegény táplálkozásnál ezenkívül figyeljünk arra, hogy maximum 300 mg koleszterint tartalmazzon a napi étrendünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészségesen télen is

Számtalan táplálékkiegészítő kapható, melyek a megfázás, és egyéb megbetegedések elkerülését ígérik – azonban nem szabad …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük