Kezdőlap » Egészséges életmód » Koleszterin a szervezetben

Koleszterin a szervezetben

Olyan lipoidról,tehát zsírszerű anyagról van szó, amely az egész emberi szervezetben megtalálható , így a vérben is (vérzsír) . A koleszterin sejtmembrán összetevője az epesav és a D-vitamin előanyag, továbbá ezenkívül fontos szerepe van a sejtek anyagcseréjében. Megkülönböztetjük az exogén , tehát a kívülről bevitt pl. (az étellel) , és ez endogén, a testben különösen a májban termelt koleszterint. A koleszterint az epén keresztül a széklettel ürítjük. Lehetőség szerint az élelmiszerekkel ne vigyünk be sok koleszterint, hogy a normál szérumérték (elérendő 200m/dl, de még nem a vészes 250mg/dl ne nőjön ). A megnőtt koleszterinérték a vérben az érelmeszesedés rizikófaktora. A zsír anyag cseréjének vizsgálatában megkülönböztetjük a koleszterin alapcsoportjait. Az LDL-koleszterin nagyon veszélyes, de a HDL-koleszterin ezzel ellentéten hasznos.

Az arról szóló döntésnél , hogy korlátozzák -e a koleszterinbevitelt hús elhagyása, vagy hogy kezdjeneke-el a pácienssel egy gyógyszerkúrát lipidcsökkentők. az összes LDL-és a HDL-koleszterint is figyelembe kell venni.

Az emberi szervezetben legnagyobb mértékben a koleszterin a mellékvesében és az idegrendszerben van, ezért különös figyelmet kell fordítanunk az egészséges ételek fogyasztására. Vizsgálatok szerint egyes fertőző betegségek esetében nagymértékben csökken a koleszterinszint, amely meghatározza a további szövődmnyek kimenetelét és lefolyását. Napjaink egyik kiemelkedő jelentőségű problémája a már a gyermekkorban kialakult elhízás, amely különösen veszélyes a növekedésben lévő szervezetre. Koleszterinszint csökkentése mindennapos testedzéssel, amely minimum 15-20 perc továbbá gyümölcs és zöldség fogyasztással. Legjobb eredményt, akkor érjük el ha a cukrot elhagyjuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészségesen zöldséggel és gyümölccsel – hány adag szükséges naponta?

A táplálkozástudományi szakértők általában napi (legalább) 5 egységnyi zöldség, vagy gyümölcs fogyasztását ajánlják mindenkinek. Legtöbbünknek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük