Kezdőlap » Betegségek » Kolera, ami nem viccel

Kolera, ami nem viccel

Sajnos ismét felütötte ez a betegség a fejét és járványként tombolt Észak-Afrika területén. Meg nem értett betegség, amelynek nem feltétlenül kéne kialakulnia. Maga a betegség bejelentés és karanténköteles fertőző bélbetegség, amelyet bizonyos baktériumok ( vibrionok ) okoznak. A kórokozókat a kolerabetegség, ill. a nem beteg csírahordozók ürítik ki, vagy fertőzött élelmiszeren illetve ivóvízen keresztül terjed. A fertőzés ideje 1-5 napig terjed. Tipikus tünetei a hirtelen, majdnem rohamszerűen fellépő gyakori vizes széklet ún. rizslészerű széklet, valamint a hirtelen, előzetes rosszullét nélkül jelentkező heveny hányás. A jelentős folyadékveszteség gyorsan kiszáradáshoz exsiccosis, izomgörcsökhöz, hőmérséklet-csökkenéshez , veseműködés megszűnéséhez, valamint sokkhoz vezet és gyakran halálos.

Kezeléséhez a kemoterápia mellett fontos a bőséges folyadékbevitel, hogy a beteg kiszáradását meg lehessen előzni. Ezenkívül a szigorú előírásokat is be kell tartani. Eszerint fontos a betegizolálása,mivel minden ,a szervezet által kiválasztott anyag fertőző lehet. Abban az esetben, ha olyan országokba utazunk, ahol kolera veszély van ( afrikai,ázsiai és dél-amerikai országok) , de meg kell érdeklődni a közegészségügyi hivatalban ,oltást kell kapnunk . Ezenkívül ezekben az országokban be kell tartani a bizonyos higiéniai szabályokat. Csak forralt vizet szabad inni ,salátát ,gyümölcsöt , zöldséget pedig tilos nyersen fogyasztani. Létezik egy kolerának tűnő úgynevezett belföldi vagy nyári kolera,amely súlyos hányást és hasmenést okoz a kisgyermekeknél továbbá fennáll a kiszáradás veszélye ebben az esetben is. Csecsemőknél életveszélyes lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük