Kezdőlap » Egészséges életmód » Koffein – az egyik legrégebbi élénkítőszer

Koffein – az egyik legrégebbi élénkítőszer

A koffein az egyik összetevője azoknak az élvezeti szereknek, amelyek élénkítően hatnak, például a kávé fő hatóanyaga. Kisebb dózis hatására elmúlik a fáradtság, javul a koncentrációs képesség. Nagyobb adag koffein bevitele a vérkeringésre, és a légzési központra is hatással van, ezenkívül az idegrendszer működését, és az agyban található motorikus központot is befolyásolja. A figyelem, és a koncentráció erőteljesen javul. A memóriakapacitás növekedése megkönnyíti például a tanulási folyamatokat. Az alvási szükséglet, és a reakcióidő csökken. A koffein ráadásul hangulatjavító hatású, akár enyhébb eufóriát is előidézhet.

Egy tanulmány során a kutatók megállapították, hogy a koffein nem felelős a vérnyomás növekedéséért. Nemcsak a normál kávé, hanem a koffeinmentes kávé is növeli az idegrendszeri aktivitást. Mivel a koffein hatóanyaga több komponensű, hatása sokoldalú lehet. A koffein például akadály nélkül eljuthat a vérkeringésen keresztül a központi idegrendszerbe, hogy ott fejtse ki élénkítő hatását.

A koffein nemcsak a kávéban található meg: a kóla, a kávé, a csokoládé, és az energiaitalok is jelentős mennyiségben tartalmazzák az egyik legrégebb ideje ismert élénkítő anyagot. Gyerekek számára azonban a koffein nem ajánlott. Már három doboz kóla, vagy három csokoládészelet ugyanakkora mennyiségű koffeint tartalmazhat, mint két csésze kávé. A gyerekeknél a koffeinbevitel alvászavarokhoz, és idegességhez vezethet. Ajánlott tehát, hogy korlátozzuk a koffeintartalmú italok, élelmiszerek fogyasztását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan hat a szervetere a krill olaj?

A krill olajat nem rég óta kezdték alkalmazni a természet gyógyászatban, régebben még nem ismerték …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük