Kezdőlap » Növények » Klívia

Klívia

Dél-Afrikából származó növény. Szobaliliom, vagy narancsliliom néven is ismerhetjük. Az amarilliszfélék családjába tartozik, fagyérzékeny, rendkívül mutatós dísznövényünk. Tölcséres virágai a sárga ezernyi árnyalatában pompáznak. A virágzás ideje a tél közepétől, vagy kora tavasszal, legalább egy hónapig tart, de ehhez hűvös környezetben kell tartanunk. Októbertől pihentetésre van szüksége, ami egészen a virágok megjelenéséig tart.
Levelei és húsos szára a gyöktörzsből nőnek ki, ezért lényegében nincs is igazi szára. Tíznél is több virágot képes hozni, megfelelő gondozás mellett. Viszonylag könnyen tartható, nem túl igényes, de annál dekoratívabb szobanövény.
A világosabb helyet kedveli, de a közvetlen, erős napfénytől óvni kell, mert a levelei megégnek, megbarnulnak. Egy keleti, vagy nyugati fekvésű ablakban jól fogja érezni magát. Fagyérzékeny, de a nagy meleget sem kedveli. Átlagos meleg, vagy kissé hűvösebb hőmérséklet az ideális számára. A téli pihentetési időszakban elég számára 8-10 fokos hőmérséklet. Ha túl meleg van, akkor a virágai megfakulnak, a túl hideg pedig a virágzást akadályozza.
A nyári hónapokban bőven locsoljuk, de a nyugalmi időben nem igényel vizet. Tartsuk teljesen szárazon a földjét, ez biztosítja a virágzás előtti nyugodt időszakot. Ezután, amikor megjelennek az első bimbók, folytathatjuk a megfelelő, bő öntözését. A száraz levegőt jól tűri, de érdemes a leveleit időnként áttörölgetni egy nedves ruhával. A magas páratartalom levélhullást okozhat. Ugyan úgy, mint a hideg, és a nem megfelelő öntözés.
2-3 évente célszerű átültetni, virágzás után. A tápdús, jó vízáteresztő, laza talaj az ideális számára.
Szaporítása magról, tőosztással, vagy a gyökereken lévő sarjakkal történik. Ez utóbbival érhetjük el a leggyorsabb eredményt.
A növény minden része mérgező, különösen a föld alatti gyökérzete.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kék indiángyökér

A növényt az indiánok elsősorban nőgyógyászati célokra használták. Erős főzetét a nők fogamzásgátlóként itták. Csecsemőgyökérnek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük