Kezdőlap » Betegségek » Kiút az agorafóbiából

Kiút az agorafóbiából

Sokak számára elképzelhetetlen, hogy nem mernek bemenni egy nagy bevásárlóközpontba, legyen az a vásárlás akár hétköznap, akár egy nyüzsgő ünnep előtti napon. Bizony vannak, akiknek ez komoly nehézséget okoz.

Az agorafóbia egy pszichés megbetegedés, amely nagyobb részben a nőket érinti és rendszerint pánikbetegséggel együtt tör a felszínre. A beteg fokozatosan elzárja magát a külvilágtól betegsége által, míg végül teljesen leszűkül az élettere csupán a biztonságot nyújtó lakására.
Sokszor a környezet, a hozzátartozók csak későn észlelik az árulkodó tüneteket, mikor már azok nehezen visszafordíthatóak. Ha agorafóbiás hozzátartozónkat kimentjük bizonyos helyzetek alól például: elmegyünk helyette vásárolni, elvisszük a gyerekeket az iskolába, elintézzük a hivatalos ügyeket; nos ezzel nem segítünk, csupán elmélyítjük a szorongását.

Elsősorban azt kell tudatosítani a betegben, hogy segítséggel meggyógyulhat és minden csak a saját akaratán múlik. Sok esetben halljuk egy agorafóbiás ember szájából, hogy: “Nem tudom.” vagy “Inkább csináld meg Te, kérlek.”
A legjobb ha a beteg szembenéz a gondjaival és kiteszi magát a pánikot okozó helyzetnek, a rohamok enyhülésével és egy kis megerősítéssel szinte tünetmentessé válhat.

Nagyon jó módszer a kognitív viselkedésterápia, ahol megtanítják, hogyan is kell a pánikrohamokat kezelni és még a legelső stádiumban visszafordítani, mielőtt elhatalmasodva menekülésre késztetné az egyént.

Gyógyszeres kezelés nélkül is kitűnően orvosolható megfelelő pszichológus vagy pszichiáter segítségével. Azonban sokszor olvasni olyan sikertörténetet, ahol a beteg saját magától önállóan győzött ez ellen a szörnyű lelki betegség ellen.

Hogyan is kell szembenézni a “farkassal”? Íme:

“Aki tudja, hogy legyőzhetetlen, azt nem is lehet legyőzni soha!”

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük