Kezdőlap » Szilveszter » Kit ünneplünk szilveszterkor?

Kit ünneplünk szilveszterkor?

Szilveszter ünnepe nem csak arról szól, hogy az év utolsó napját ünnepeljük, és az óévet búcsúztatjuk el, hanem ilyenkor Szent Szilveszterről emlékezünk meg. A 33. pápa I. Szent Szilveszter volt. A keresztény egyház vezetőjének 314. január 31-én választották meg, és ezt a tisztséget egészen a halála napjáig, december 31-ig betöltötte.
Az életéről nem tudunk túl sokat, azonban Kaiszareiai Euszebiosz írásaiból fennmaradt néhány adat, amiből megtudhatjuk, hogy Rómában született, és hogy már egészen fiatal korában Miltiadész pápa pontifikátusának az idejében magas rangú, és elismert egyházi személyiség volt. Kifejezetten jó kapcsolatot ápolt I. Constantinus császárral is.
A pápai kinevezésének az időszakában a legfontosabb esemény egy 325-ben összehívott zsinat volt, egészen pontosan az első nikaiai zsinat. Ez azért volt fontos, mert az egyház történetének első egyetemes zsinata volt, és mert itt szerették volna egyesíteni a Jézusról alkotott nézeteiket az értelmiségiek. Szilveszter pápáról olyan legenda is fennmaradt, miszerint ő gyógyította ki Constantinus császárt a leprából. A pápa azt javasolta a császárnak, hogy fürödjön egy vérrel teli medencében, és mivel a császár meggyógyult, rendkívül hálás lett neki. Hálából számos olyan intézkedést tett, mely a mindenkori pápának adott jutalmat.
Szilveszterre mindig úgy emlékeznek, hogy jó kapcsolatot ápolt a világiakkal is, közel állt hozzájuk. Ezen kívül, amíg ő volt a pápa, rengeteg templomot építettek fel, mint például a római Lateráni Szent János-bazilikát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük