Kezdőlap » Adózás » Kisvállalati adózó kedvezményei

Kisvállalati adózó kedvezményei

A magyar adózás rendszere nem egyszerű, még azok számára sem, akik benne dolgoznak. Az adók évről évre változnak, újakat vezetnek be, módosítják a korábbiakat, szóval igencsak naprakésznek kell lennünk, ha helyesen szeretnénk teljesíteni adófizetési kötelezettségeinket.

Szerencsére az állam bizonyos jogcímeken adókedvezményeket is biztosít a különböző adózónak. Azok a cégek, akik a kisvállalati adó hatálya alá jelentkeznek be, a Szociális hozzájárulási adóból bizonyos kedvezményeket vehetnek igénybe:

25 év alatti pályakezdő
Kisvállalati adózóként, ha olyan 25 év alatti pályakezdőt alkalmazunk, aki maximum 180 nap munkaviszonnyal rendelkezik, az alkalmazás első három évében az alábbi kedvezményekre vagyunk jogosultak:
– az első és második évben a bruttó bér, de maximum 100.000 Ft/hó esetén 27% kedvezmény, továbbá ebben az időszakban nem kell szakképzési hozzájárulást fizetnünk a pályakezdő alkalmazotthoz kapcsolódóan
– a harmadik évben a bruttó bér 14,5%-a lehet a kedvezmény, de maximum 100.000 Ft/hónap
A kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy a NAV igazolást adjon arról, hogy a pályakezdő nem töltött 180 napnál többet munkaviszonyban. A kedvezmény, csak addig vehető igénybe, ameddig az alkalmazott nem tölti be a 25. életévét.

Tartósan álláskereső
Olyan munkavállaló alkalmazása esetén is jár kedvezmény, aki az alkalmazást megelőző 9 hónapon belül 6 hónapig regisztrált álláskereső volt. Természetesen erről is kell igazolással rendelkeznünk, amit a Munkaügyi központ állít ki. A kedvezmények mértéke ugyanannyi, mint a 25 év alatti pályakezdő alkalmazása esetén.

Anyasági ellátás
Anyasági ellátás alatti visszatérő munkavállaló ill. anyasági ellátást követően alkalmazott munkavállaló esetén is jár kedvezmény a kisvállalati adózónak. Igazolást a Magyar Államkincstár állít ki. A kedvezmény mértéke, az előbbiekhez hasonlóan az első két évben 27%, a harmadik évben 14,5%.

Kutatók
Bizonyos munkakörök esetén, amikor kutatókat foglalkoztat a kisvállalkozó, szintén kedvezmény vehető igénybe. Az adókedvezmény mértéke 27%, amely mindaddig érvényesíthető, ameddig az munkavállaló ebben a munkakörben van. A kedvezmény maximuma 500.000 Ft.

Megváltozott munkaképességű munkavállaló
27% adókedvezmény illeti meg a KIVA-s vállalkozót, ha megváltozott munkaképességű alkalmazottat foglalkoztat

Szakképzettséget nem igénylő munkakör
FEOR 09-es munkakörben alkalmazottak esetén a kedvezmény mértéke a bruttó bér 14,5%-a, de maximum 100.000 Ft adóalapig vehető igénybe

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tudom érvényesíteni a családi kedvezményt?

Adózás szempontjából Magyarország nem egy könnyű eset, ember legyen a talpán aki el tud igazodni …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük