Kezdőlap » Motor » Kismotorok régről

Kismotorok régről

Fiatalon sokan a motorozásról álmodoznak. Nem is kell megvárni a felnőtté válást, hiszen a motorok szerelmesei már 14 évesen letehetik a jogosítványt segédmotorból. A legtöbben a mai divatnak megfelelően robogót szereznek be, hogy élvezhessék a motorozást. Másik választás azonban, ha nosztalgikus kismotort választunk. Olyan járgányok ezek, melyek a hazai közlekedés alappillérét képezték a 70-es és 80-as években. A zsúfolt tömegközlekedés, valamint a drága autók jellemezte időszakban nyújtottak lehetőséget, hogy eljussunk A pontból B pontba.

Többek közt olyan márkák képviselték magukat, amelyeket a szocialista országok gyártottak. A Jawa cseh, a Riga szovjet, a Romet lengyel, a Simson kelet-német gyártmányú kétkerekűvel látta el a piacot.
Minden kis kétkerekű masszív rugóstagokat, dobfékeket és megbízható kis 50 köbcentis léghűtéses egyhengeres kétütemű erőforrásokat kaptak. Legtöbbjük igyekezett úgy kialakítani a komfortot, hogy két embert is szállíthasson, vagy kisebb terhet.

Az egyik legismertebb kismotor a Jawa Babetta, amely egyediségét a pedállal való „berúgás” adta. A pedál pedig lehetővé tette, hogy bicikliként is használhassák. A fektetett hengeres elrendezés révén a karcsú alacsony vázú motort hölgyek is előszeretettel használták. Ki ne ismerné a legendás Linda című magyar filmsorozatot, amelyben a főhősnőt egy sárga Babetta nyergében láthatták a nézők.

A Riga mopedjei megbízhatónak bizonyultak, alakjukban hajaztak a nagymotorokra. A Riga Mini típusú kismotor szokatlan külsőjével a fiatalok és bohókás emberek kedvelt játékszere lett. A városi forgalomban kivételesen könnyen lehetett vele manőverezni és emellett a nézelődők arca is mosolyra fakadt a látványtól.

A Romet motorjai közül a legismertebb a Kadett és a Komár típus. A Kadett kezdőknek kitűnő választás egyszerű felépítése miatt. A Komár erősebb motort – persze egy 50 köbcentistől mit várunk – kapott és két sebességet. A sebességváltást egyszerű kormányról kapcsolható szerkezettel oldották meg.
A Romet az utóbbi években újra feltűnt a piacon, ami a többi három vetélytársáról nem mondható el. A gyár egy-két nosztalgikus mopedet is készített, ami örömhír a rajongóinak.

A Simson motorjait sokan ismerik és még sok fut is a hazai utakon. Jelenleg is e márkának van a legtöbb hódolója. Legismertebb típusai a Star, Schwalbe és az S50, S51 különböző modelljei.
A Schwalbe a mai robogókhoz hasonlóan lábvédő burkolatot kapott, ez adta egyéniségét. A Schwalbe nagyobb lóerőket kapott, aminek köszönhetően tartósan lehetett 50 km/h feletti sebességgel hajtani.
Az S50 és S51 modellek 3 és 4 sebességet kaptak, ami már lehetővé tette a gyorsabb haladást. Átalakítás nélkül is és egy kis hátszéllel akár 80-90 km/h-val is lehet cirkálni. Ennél a modellnél több altípusból lehetett célirányosan választani: Enduro, Comfort, Electronic, 12 Volt. Az altípusoknál csak apróbb különbségek voltak, de az emberek a pénzükért testreszabott kétkerekűt kaptak.

Ha valaki segédmotor után érdeklődik és egy kis nosztalgiára is vágyik, ezek a veterán csodák elrepíthetik a kánaánba. Fürödhet a nézelődő szempárokban, élvezheti a rajongást és rajonghat a motorjáért.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A robogókról általában

A robogó (ismertebb nevén Scooter) egy olcsó módja annak, hogy a városban ingázzunk. Ezt ismerték …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük