Kezdőlap » Látnivalók » Kirándulás a Bajkál-tónál

Kirándulás a Bajkál-tónál

Ázsia szívében, az orosz tajgán a Bajkál-tó egymagában a világ édesvízkészletének egyötödét tartalmazza. Mély vízében igen gazdag növény- és állatvilág fejlődött ki. A tóban és vidékén többek között 1700 olyan faj él, amely az egész világon egyedül csak itt található.
A tó déli csücskénél fekvő kelet-szibériai városból, Irkutszkból indulva szép vörös- és erdeifenyőkkel, ritkás nyírfaerdőkkel borított fennsíkon a tajgán vezet keresztül az őt, amelyet élénk színekre festett zsalus ablakokkal és ajtókkal díszített faházak szegélyeznek. A tó óriási felülete önkéntelenül is a tengert juttatja eszünkbe: a víztükör színe az ezüsttől egészen a mélykékig változik, hol csöndes, hol heves viharok korbácsolják fel vizét tajtékos hullámokká.

1741 méter mélységét tekintve a Bajkál-tó a világ legnagyobb tavai közt is az első helyen áll. Az éghajlat Szibériának ezen a részén kontinentális és zord, de a Bajkál-tó víztömege a partok mentén csökkenti az évszakos és napi hőmérséklet-ingadozásokat. A befagyott tó és a rajta önfeledten sütkérező fiatal fókák látványa a márciusi és áprilisi napsütötte napokon a legelragadóbb.

Minthogy a tóba ömlő folyók vízgyűjtői jobbára ősi kristályos kőzetekből és vulkanikus eredetű bazaltból állnak, amelyek nehezen oldódnak, a víz sótartalma csekély. Növény- és állatvilága meglepően gazdag. Mintegy 2600 fajt foglal magában: algák, moház zuzmók, rákok, férgek, puhatestűek, halak stb. A szakemberek szerint háromnegyed részük csak itt, a Bajkál-tó vízében él. Az általánosan elfogadott nézet szerint a legnagyobb részük a tó hosszú története folyamán csak itt jelent meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük