Kezdőlap » Látnivalók » Kinizsi bástyája

Kinizsi bástyája

A pécsi belváros nyugati szélén található egy olyan védelmi építmény, mely hazánkban jelenleg egyedülálló építmény, sehol máshol nem maradt meg ilyen állapotban ez a fajta erődítmény. A város lakói Barbakánnak hívják, így ismeri mindenki a megyeszékhelyen.

Maga a barbakán valójában bástyát, kapuerődöt, előretolt védelmi bejárót jelent. Ennek a Barbakánnak az építését Kinizsi Pál rendelte el, Mátyás király halála utáni fokozott török támadások kivédésére, a város elfoglalását általuk megakadályozni.
Építése idején egy rendkívül korszerű védelmi rendszert alkotott a többi, már akkor régen álló rendszerrel övezve. Maga a Barbakán és erődrendszere rendelkezett a kor valamennyi jellemző és újdonságnak számító részlettel. Felvonóhíd védte az illetéktelenek behatolásától, éjszakára felhúzták, a bástyát körbefogó vizesárok pedig a meglepetésszerű rajtaütéstől óvta a védőket. Találhatunk még egy “vészkijáratot” is, egy hátsó kaput, mely a menekülésre is szolgált, valamint a védelem szempontjából fontos lőrések is megtalálhatók az építményen, természetesen a gyilokjáróval együtt.

A Barbakán, mint említettem, csak egy része a középkori Pécset védő gyűrűnek. Mivel a város már Szent István óta fontos egyházi központ volt, székesegyházzal és püspöki palotával, ezért fokozott védelmet igényelt. A ma is megcsodálható és hazánkban szintén egyedülálló városfalat már a tatárjárás után elkezdték építeni, ennek fontos része lett az egyházi épületeket, javakat védő Püspökvár, melyhez csatlakoztatták szerves részeként a Barbakánt és annak kiszolgáló védelmi egységeit. Így jól védhetővé vált a város, bár nem tudták megakadályozni a török behatolását a városba.

Aki ellátogat Magyarország egyik legszebb városába, feltétlenül szakítson időt ennek hatalmas erődrendszernek a megtekintésére. Fantasztikus érzés, amikor egy helyen átélhető hazánk két nagy tragédiájának a kőbe zárt emléke.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hol található a Union Station?

A Los Angeles-i Union Station az utolsó nagy vasútállomások egyike a vasút történetének aranykorából. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük