Kezdőlap » Egészséges életmód » Kinek van szüksége diétára?

Kinek van szüksége diétára?

A mai ember általában azt hiszi, hogy diétára csak a túlsúlyos, kövér embereknek van szükségük. Pedig ez nem így van. Az ember csak akkor veszi észre, hogy a táplálkozás megterheli, igénybe veszi az egész szervezetét, ha megbetegszik. Ezt a megterhelés egy egészséges ember esetében semmiféle zavart nem okoz. A betegség hatására viszont ez a helyzet megváltozik. Amikor az orvos megállapítja a bajt, azt is jelzi, ha ez a betegség a táplálkozással valamiféle kapcsolatban van. Ilyenkor enyhébb vagy szigorúbb előírásokkal korlátozza az étkezés szabadságát. Megszabja, hogy a páciens mit ehet, miből, mennyit és esetenként azt is előírja, hogy hogyan kell elkészíteni az ételeket. Ezt, az orvos által előírt, különleges étkezést nevezzük diétának. Egy diétás szakácskönyv betegségek szerint csoportosítja a különböző diétákat. Ezek szerint létezik diéta a lázas beteg számára, a gyomorbeteg számára (ide sorolja a gyomorsavhiányt, illetve a gyomorsav túltengést).

Gyomorfekéllyel küszködnek másfajta diétát javasol. Megkülönbözteti a bélbetegség, a máj-, az epeút-, és az epekő betegség kezelésére szolgáló diétát. Külön jegyzi a vesével kapcsolatos betegségeket, a szív rendellenességeit. Magas vérnyomás ellen is másfajta diéta javasolt, ugyanígy a tüdőbetegségekre, illetve a cukorbetegségre. Megemlíti még az anyagcsere-betegségben szenvedőket (pajzsmirigyproblémák, köszvény). Kiemelten említi korunk nagy ellenségét a rákos megbetegedést. Fontos ezeknek a diétáknak az ismerete, hiszen tudatlanságunk esetleg ronthat beteg állapotán.

De nemcsak egészségügyi okok miatt kezdhetünk diétázni. Sajnos világszerte nagyon sok a túlsúlyos ember (bár ez az állapot számukra hosszútávon egészségügyi gondokat is okozhat), nagyon sokféle „divatos” diéta létezik már számukra. Léteznek olyan diéták is melyek valamilyen fajta ételt kizárnak a táplálkozásból. Ilyen például a vegetáriánus (húsmentes) étrend. Előfordulhat, hogy valakinek hizlaló táplálkozásra van szüksége, esetleg egy hosszan tartó betegség után. Megkülönböztetünk még az emberek állapotát figyelembe vevő diétákat, mint a terhes és szoptató anyáké, illetve életkor alapján, például az idős emberek táplálkozása. Életünk során többször kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy különböző okok miatt változtatnunk kell táplálkozási szokásainkon. Fontos, hogy ezt nagy körültekintéssel, és ha szükséges orvos segítségét igénybe véve folytassuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük