Kezdőlap » Internet » Kínai tiltások az internetezésben

Kínai tiltások az internetezésben

A kínai cenzúrában több szereplő vesz részt: vállalatok, szolgáltatók, kormányzati intézmények. A Kínában jelen lévő cenzúra jelképe a „Kínai tűzfal”, amit már 1998 óta fejlesztenek, de csak 2006-ban kezdett el működni. Hivatalosan azt a célt szolgálják, hogy a rendőrségi erőkkel együttműködjenek, valójában azonban azokat a tartalmakat tiltják le, melyek a vezetés szerint nem kívánatosak. A megszűrés alapján van: „állandó tabu, időszakos tabu és a világszerte kiszűrt tartalmak.” Az érdekesség, hogy úgy tűnik, hogy ez a szigorú szabályozás sem gátolja az internet-használók számának növekedését.

Kínával kapcsolatban érdemes megemlíteni a Google-lel való viszonyát. 2010-ben a Google-t hackertámadás érte, melyet a kínai kormány indított, és ezzel azt érte el az ország, hogy a Google nem volt hajlandó a tartalmak szűrésére. A Google mégsem hagyta ott a kínai piacot, hiszen túl nagy lett volna a kihasználatlan terület, így a kínaiak saját, helyi cégük mellett (melynek nem okoz semmilyen gondot a cenzúra jelenléte) a Google is jelen van a piacon.
Jelentős változás még az ázsiai országban, hogy a mikroblogok világát is meg akarják másítani. Ezeken a blogokon – az egyre nagyobb számban megjelenő „bloggerek” – szabadon tudnak véleményt nyilvánítani, de ez csak akkor lehetséges, ha sikerül kijátszani az oldalért felelős üzemeltetőket. A legújabb szigorítás a Twitter-hez hasonló Weibo-t fenyegeti, ugyanis itt már személyes adatok megadására kötelezik a fogyasztókat, más különben a blog bejegyzéseket csak olvashatják. Ha egy hozzászólás a vezetésre nézve nem megfelelő tartalmú, akkor azonnal törlik a bejegyzést, ezzel megakadályozva a további terjedését. Arra is van példa, hogy egy-egy megnyilvánulást rögtön a hatósághoz jelentenek, csak azért, hogy az államigazgatás tökéletességén ne essen csorba.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan keressünk állást az interneten?

Amint eldöntik az emberek, hogy dolgozni szeretnének bizonyos tényezők miatt, mint például a pénzhiány azonnal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük