Kezdőlap » Fogyókúra » Kilók le, kilók fel: a jo-jo effektus akár tartós változásokat okozhat a szervezetben

Kilók le, kilók fel: a jo-jo effektus akár tartós változásokat okozhat a szervezetben

A jo-jo effektust a fogyókúrázók számára általában nem kell bemutatni. Sokan szembesültek már a jelenséggel, amikor a felesleges kilók leadását gyors visszahízás követi. Az is előfordulhat, hogy a mérleg nagyobb számot mutat, mint a diéta elkezdése előtt. Újrakezdjük a diétát, de a végén a jo-jo effektus megismétlődik. A jelenség általában akkor jelentkezik, ha gyorsan, drasztikus kalóriacsökkentéssel fogyunk, és utána visszatérnénk a normál táplálkozási szokásainkhoz. Egy kutatás megmutatta, hogy az extrém alacsony kalóriabevitel hatására egyes hormonok szintje tartósan megváltozik, illetve az étvágy is növekszik.

Amikor a testünk nem jut annyi energiához sem, amennyire a megfelelő működéshez szüksége lenne, az anyagcsere takaréklángra kapcsol. A szervezet először az izomszövetet használja energiaforrásként, mivel a zsírtartalékokat szükségesebbnek véli: úgy észleli, hogy éhezünk. A diéta azonban nem az izmok leadásáról kell, hogy szóljon, hanem arról, hogy a felesleges zsírpárnáktól megszabaduljunk. A jo-jo effektust segíthet elkerülni a rendszeres sport a diéta alatt: ez megakadályozza az izmok leépülését, és a mozgással zsírt égetünk. Az említett tanulmány szerint bizonyos diéták – például azok, amik szinte kizárólagos zsír-, és fehérjebevitelre épülnek – elősegítik a jo-jo effektus kialakulását.

Ideálisnak mondhatóak ezzel szemben azok a diéták, amelyek 40% szénhidrátot, ugyanennyi zsírt, és 20% fehérjét tartalmaznak. Az átmeneti, drasztikus fogyókúrás módszerek helyett a hosszú távú életmódváltás célravezetőbb. Ha a diéta után visszatérünk a régebbi evési szokásainkhoz, a jo-jo effektus szinte garantált. Kerüljük az egyszerű cukrok fogyasztását, mert ezek a vércukorszint hirtelen emelkedéséhez vezetnek. A szervezetünk inzulint választ ki, ami gyorsan lebontja a cukrot. A vércukorszint lesüllyed, így az étkezés után rövid idővel újból megéhezünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lapos has fehérjével, és zöldségekkel

Sok fehérje, zöldség, gyümölcs, de kevés szénhidrát: az egészséges táplálkozás megkönnyíti a feszes, lapos hashoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük