Kezdőlap » Betegségek » Kik a szenvedélybetegek?

Kik a szenvedélybetegek?

A szenvedélybetegek mind valamilyen függőségben szenvednek. Amikor egy hétköznapinak számító, mások által is űzött viselkedésmód mérhetetlen mértéket ölt, és elszabadul egyeseknél. Amikor az illető élete már csak akkörül forog, annyira központi témája és lételeme lesz. Egyértelműen mindenki negatívan ítéli ezt meg. Függőséget kiválthat az alkohol, nikotin, kábítószerek, gyógyszerek, munka, játék, szex, televízió, és bármilyen olyan élvezeti dolog, amiben az ember örömét lelheti.
Milyen jelek utalnak valamilyen függőségre? Ugye gyakorlatilag mindegyik pénzigényes. Legyen az alkohol, drog, játéktermi játék – ezekhez mind pénz kell. És egyre több pénz.

Ezt valahonnan, legális, vagy illegális úton elő kell a függőnek teremtenie. Lehet, hogy folyton kölcsön kéreget, lehet, hogy rendes havi fizetését veri el, mindenesetre kézzel fogható eredmény nélkül csúszik ki a kezéből a bevétele, annyi biztos. Ha a függőséget titkolni akarja, akkor nyilván rejtegetnie kell valamit: üres üvegeket, fecskendőket, zsetonokat, bármit. És ha valaki a féltve őrzött territóriumába szeretne belépni, és ő egyből ideges lesz, akkor egész biztosan titkol valamit.
A függőségben szenvedőknek megváltozik az értékrendje. Amik eddig korábban fontosak voltak neki, értelmét vesztik és érdektelenné válnak vele szemben. Egyértelműen intő jel az, ha valaki, akinek egykor olyan fontos volt a társaság, a barátok, akikkel sokat összejárt, ám hanyagolni kezdi őket. A szenvedélybetegek hangulata ingatag lesz, egyik pillanatról a másikra változhat meg és csaphat át egyik végletből a másikba.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük