Kezdőlap » Családi élet » Kik a szendvics generáció tagjai?

Kik a szendvics generáció tagjai?

A szociológia a szendvicsgeneráció tagjai közé sorolja azokat, akik 1945 és 1960 között születtek. Ők azok, akikre kétszer annyi nyomás hárul, mint a náluk idősebb, vagy fiatalabb generációk tagjaira. Tehát ők most olyan 55-65 évesek, akiknek a szülei még nagy valószínűséggel élnek (legalább az egyik), és már huszonéves gyerekeik vannak, sőt, unokáik is.
Miből adódik a kettős nyomás? Abból, hogy nekik segíteniük kell az idős szüleiket és az önállósodó, de még nem teljesen önálló gyerekeiket is. A szüleik rászorulnak a segítségre, mind anyagi, mind fizikai értelemben. Kevéske nyugdíjukból nem biztos, hogy futja a számlákra, a gyógyszerekre, élelmiszerre egyaránt. Az egészségük sem olyan már, mint régen. Rendszeresen szednek gyógyszereket, vizsgálatokra, kezelésekre járnak. Műtétek után is elkél a segítség, a gondoskodás. Ki másra hárul ez a felelősség, mint a saját gyerekeikre?
Miközben ők napi 8 órát dolgoznak, túlóráznak, vezetik a saját háztartásukat. Mindeközben legtöbbjüknél még velük élnek a huszonéves gyerekek, akikről szintén gondoskodni kell. Azon keveseknél, ahol a felnőtt „gyerek” már nem él velük, hanem saját családjuk, külön háztartásuk van, szintén be kell segíteniük, például vigyázni az unokákra. Ez főleg nyáron okoz gondot, amikor nincs iskola, óvoda, és a kicsiknek kell felügyelet. Helytállni az élet minden területén (munka, család) nehéz kihívás elé állítja az ebbe a generációba születetteket. Érzelmileg, fizikailag, erkölcsileg is megterhelő számukra, ha mindenkinek meg akarnak felelni, de közben a saját életüket is szeretnék élni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan öltöztessük gyermekeinket?

A szülők saját ízlés szerint öltöztetik gyermekeiket. A férfiak inkább a sportosabb ruhákat kedvelik, míg …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük