Kezdőlap » Növények » Kígyógyökér (Poloskafű)

Kígyógyökér (Poloskafű)

Kígyógyökér csomós gyökerét megfőzték vízben és ezt itták torokfájás, ízületi gyulladás és fáradtság ellen. Nevét azért kapta, mert fogyasztották kígyó marásakor, de elsősorban szülés után adták az indián nőknek.

A 19. században is nagyon népszerű volt az úgynevezett Pinkham-féle keverék nőgyógyászati panaszok kezelésére. A termék nagy mennyiségben tartalmazott alkoholt, ám e kor tisztességes asszonyai nem ittak alkoholt, ezt a szert sokan fogyasztották. (A ma is kapható megújított termék már nem tartalmaz alkoholt, de az eredeti hatását biztosító kígyógyökeret sem.)
Bár Kínában nem terem kígyógyökér mégis sok mindenre ajánlják a kínai orvosok. Úgy, mint hasmenés, fejfájás, fogínyvérzés, kanyaró. Menstruációs, panaszokra, szülés utánra a homeopaták kis mennyiségben kígyófőzetet fogyasztását javasolják.

Több tanulmány igazolta már, hogy a növény korai használóinak igaza volt. A kígyógyökér ösztrogénhatású, így a női nemi hormonhoz hasonlóan viselkedik, s ez a hatás igazolja a menstruációs zavarokra való használatát. Az ösztrogén a fogamzásgátlók egyik legfontosabb eleme, ezért azok a nők, akik nem szedhetnek fogamzásgátló tablettát, ezt a növényt ne is próbálják ki! A klimaxos időkben is körültekintéssel ajánlható a mellékhatások miatt, ezért orvosunkkal megbeszélve alkalmazzuk.

Potenciálisan veszélyes növény, ezért nagy körültekintéssel kell használni.
A növény túladagolása hányingert, hasmenést, fejfájást, és akár szívkárosodást okozhat. Némelyik hatás már kisebb mennyiség alkalmazása után is előfordulhat. Tudassuk orvosunkkal, ha a mellékhatások bármelyikét érezzük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szarvasgomba

A szarvasgomba vagy régiesen trifla igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az íze semmihez sem hasonlítható. Olyan …

1 hozzászólás

  1. Kucman Péter

    Jó napot kivánok,
    Magyarországon hol lehetne beszerezni a kígyógyokeret?
    Válaszukat elore is koszonom!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük