Kezdőlap » Adózás » Ki veheti igénybe a súlyos betegség utáni adókedvezményt?

Ki veheti igénybe a súlyos betegség utáni adókedvezményt?

A személyi adókedvezmény igénybevételéhez ( kormányrendelet (335/2009. (XII. 29.) szakorvosi igazolások szükségesek, amelyet az általunk választott háziorvosunk állít ki.
Az igazolásokat ne csatoljuk az adókedvezmény igényléséhez, viszont feltétlenül őrizzük meg 5 évig. Visszamenőleg is igényelhetjük.

Súlyos betegségnek számít:
• Mozgássérültek, akik kerekesszéket, gördülő járókát, járógépet, dupla mankót, kádbaemelőt, személyemelőt használnak, illetve a tömegközlekedésben segítséget igénylők, akik egyedül nem képesek a járműre felszállni, vagy azt megközelíteni. Nem árt tudni, hogy a sclerosis multiplexben szenvedőknek nem jár automatikusan a kedvezmény, csak ha a felsoroltak egyike fenn áll.
• Látássérültek, akik szürkehályogban szenvednek, és a műtéti beavatkozás utáni állapotukban nem várható javulás, akik látótere hús foknál szűkebb, vagy egyik szemén nincs fényérzékelés, a másik szemén pedig 5/50 vagy 5/70, vagy rövidlátók esetében a látáscsökkenés „Csapody V.” vagy annál rosszabb.
• Hallássérültek, azaz siketek, akik születésüktől kezdve nem hallanak, illetve hallásküszöb-értékük 60-80 decibel feletti értéket mutat.
• Végtaghiányban szenvedők: fejlődési rendellenesség miatt a láb vagy a kézfej hiánya, minimum 50 százalékos funkciókiesés, végtagok deformitásában szenvedők- szintén minimum 50 százalékos mozgásképtelenség, illetve bizonyos gerincbetegségeknél- ahol a mozgás akadályozva van, vagy mozgásképtelenné válik minimum 50 százalékosságban.
• Cukorbetegség esetén, ha a betegség szövődménnyel jár, és a következő számot kapják: 1-es típusú cukorbetegség (BNO: E100-109), 2-es típusú cukorbetegség (BNO: E 110-117).

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegség után is jár adókedvezmény!

Ma már egyre többen tudnak róla, hogy hosszabb, vagy tartós betegség után is igénybe vehető …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük