Kezdőlap » Iskolakezdés » Ki tanítson tanulni?

Ki tanítson tanulni?

Iskolakezdéskor főleg az első osztályos szülők fejében megfordul e gondolat. Az óvodai laza hétköznapi délutánok után most egy kisiskolás gyermekünk lett, aki majd fáradtabban, de feladatokkal tele fog hazatérni. Nagy váltás ez egy olyan szülőnek is, akinek még nem volt iskolás gyermeke.

Mit tegyünk tehát? Tanuljunk vele vagy sem? Egyáltalán hogy fog ez beleférni az időnkbe?És gyermekünk hogy fog hozzáállni az új kötelezettségeknek?

Megannyi kérdés, de vegyük sorra. Az általános iskolák napjainkban napközotthonos rendszerben működnek, tehát gyermekeknek délután négy óráig az intézményben kell lenniük. Vannak iskolák amelyek rugalmasabban kezelik ezt, és a szülő döntheti el, hazaviszi -e a gyermeket délután vagy sem. Ez akkor a legajánlottabb, ha van időnk a gyerek mellé ülni és tanulni, ez főleg az első tanévekben nagyon fontos. A napköziotthonos iskolák délután átveszik a tananyagot a gyerekkel, tehát elméletileg otthonra már csak a pihenés marad. Érdemes kitapasztalni, milyen ütemben készítik el a leckéiket, mennyire felkészült gyermekünk. Mindenképpen ajánlott tehát este egy fél órát leülni, átbeszélni, ha kérdése van gyermekünknek, újra és újra átvenni az aznapi teendőket.

Természetesen ha elmaradt házi feladatot hoz haza, arra több idő kell jusson. Nagyon fontos, hogy ne gyermekünk helyett csináljunk feladatokat, ne radírozzuk ki ha egy vonal görbe… próbáljuk az ő tempóját felvenni, ne legyünk türelmetlenek. Teljesen új kapuk nyílnak meg szülő és gyermek között egy kellemes esti tanulással, mindezt megtehetjük úgy is, hogy gyermekünk már szinte várja ezeket az együttléteket. A legfontosabb pedig az önállóságra nevelés. Amíg szükséges, legyünk ott mellette, de próbáljuk tágítani a határait, a célunk az, hogy pár év után egyedül és felelősségteljesen tudjon tanulni és tudja rendezni a feladatait.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fóbia az islokakezdéskor?

Lassan becsengetnek ismét, így nem csoda, hogy mindenki izgatottan várja az új tanévet. Azoknál a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük