Kezdőlap » Betegségek » Ki kövér, és miért?

Ki kövér, és miért?

Az elhízás vajon genetikai adottság? Vagy csak azok kövérek, akik sokat esznek? Miért van az, hogy valaki-ahogy mondják-, a levegőtől is hízik, másokon pedig a szalonna, és a csokoládé sem látszik. Az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem betegség is, és nem csak a sok evés okozhatja.

Az elhízás tulajdonképpen a zsírszövet felszaporodása a szervezetben. Az, hogy ki számít elhízottnak a legkönnyebben az úgynevezett „testtömeg-index” segítségével határozhatjuk meg. A képlete nagyon egyszerű: testsúly osztva testmagasság osztva 100-al, majd ennek a négyzete. Például: Ha 80 kb. és 160 cm magas, akkor 80: (1,6) 2.
A testsúly akkor ideális, ha a testtömeg-index 25 alatt van, a magasabb szám túlsúlyt jelent.

De mitől lesz valaki kövér?

Az elhízás nem táplálkozási betegség, hanem a zsírszövetben termelődő anyagok okozzák a bajt.

A zsírszövetből nagy mennyiségben szaporodnak fel olyan gyulladásos termékek, olyan hormonok, és legkülönbözőbb anyagok, pl. véralvadásra ható anyagok is, amelyek számos betegséget előidéznek, ezért az elhízás egy szabályozási betegség, és gyulladásos anyagok elszaporodásával járó betegség. Ez azt jelenti, hogy a zsírban termelődő anyagok nem engedik meg, hogy a szervezet lefogyjon.
A kövér emberek gyakran azzal védekeznek, hogy alkatukat örökölték, ami abban igaz is, hogy ha minkét szülő túlsúlyos, akkor a gyermeküknek akár 80 %-al is több esélye lesz az elhízásra.
Az évek múlásával azoknak is megjelenik zsírréteg, akik fiatal korukban vékonyak voltak.

Ennek kiváltó oka a kevesebb fizikai megterhelés, mozgáshiány, illetve az energiafelhasználás csökkenésével nem csökkentett energia bevitel.
A fáradtság érzése nem egyenlő az energiavesztéssel, ezért a napi 2-3 óra mozgás mindenki számára ajánlott.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A dohányzás ördögi kört teremt

A meggyőződéses dohányosokat sokszor a cigarettásdobozokon található fotók, szövegek sem tudják befolyásolni. Vannak, akik úgy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük